Van links naar rechts: Kevin, Toufiq, Bilal. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Nieuwe naam, vertrouwd gezicht op straat

07 juli 2025
Nieuws

Sinds 1 juli is de naam van straatcoach veranderd in jeugdboa. Deze naam past beter bij het werk dat zij doen in de wijken van Haarlemmermeer. Jeugdboa’s zijn vaak te vinden op plekken waar jongeren samenkomen. Ze gaan graag het gesprek aan, maar treden ook op als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij overlast, onveilig gedrag of als jongeren zich niet aan de regels houden. Zo zorgen jeugdboa’s voor een veilige en fijne buurt voor iedereen

Wat doet een jeugdboa?

Jeugdboa’s zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) met een speciale focus op jeugd. Ze zijn vooral actief op plekken waar jongeren samenkomen, zoals parken, pleinen en winkelcentra. Ze zijn daar zichtbaar en aanspreekbaar voor jongeren én voor buurtbewoners.

“Soms zijn we gewoon even een luisterend oor,” vertelt een van de jeugdboa’s. “Maar als het nodig is, spreken we ook aan of grijpen we in. Jongeren weten vaak goed wie we zijn en waar we voor staan.”

Niet overal tegelijk – maar wel betrokken

Soms zeggen mensen: “Ik zie nooit een jeugdboa.” Dat is begrijpelijk. Haarlemmermeer is groot en jeugdboa’s kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Ze doen hun best om op zoveel mogelijk plekken zichtbaar te zijn en alle meldingen op te pakken. Daarbij wordt steeds gekeken waar ze op dat moment het hardst nodig zijn. “We kunnen niet alles tegelijk doen,” zegt een jeugdboa. “Maar elke melding die binnenkomt nemen we serieus. En als we ergens vaker over horen, proberen we daar extra aandacht aan te geven.”

Jeugdboa’s én andere boa’s

Naast jeugdboa’s werken in Haarlemmermeer ook andere boa’s. Zij richten zich bijvoorbeeld op foutparkeren, afval, hondenoverlast of veiligheid in winkelgebieden. Jeugdboa’s hebben dezelfde bevoegdheden als hun collega’s, maar hun focus ligt op jongeren en jeugdoverlast. Dat betekent niet dat zij alleen jongeren aanspreken. Zien ze tijdens hun werk andere overtredingen? Dan kunnen ze ook daar handhaven. Zo draagt iedere boa – met zijn of haar eigen specialisatie – bij aan een veilige en fijne leefomgeving voor iedereen.

Van links naar rechts: Kevin, Toufiq, Bilal. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Van links naar rechts: Kevin, Toufiq, Bilal. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Voor jongeren én bewoners

Jeugdboa’s zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor bewoners die vragen of zorgen hebben. Door regelmatig in de wijk aanwezig te zijn, bouwen ze aan vertrouwen met jongeren, ouders, winkeliers en andere bewoners. “We merken dat we echt het verschil kunnen maken als we op tijd signalen oppikken. Een goed gesprek kan veel voorkomen,” zegt een jeugdboa. “Wat ons helpt, is als inwoners ons op tijd benaderen. Zie je iets of maak je je zorgen? Spreek ons gerust aan of meld het via de website.”

Waarom een nieuwe naam?

De naam ‘straatcoach’ zorgde regelmatig voor verwarring. Veel mensen dachten dat het om jongerenwerkers ging, terwijl jeugdboa’s een andere rol hebben: zij voeren handhavende taken uit en hebben wettelijke bevoegdheden. De nieuwe naam “jeugdboa” maakt dat verschil duidelijk. Dat helpt ook bij de herkenbaarheid, het vertrouwen en de samenwerking met partners.

Van links naar rechts: Kevin, Toufiq, Bilal. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Van links naar rechts: Kevin, Toufiq, Bilal. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Meer weten of iets melden?

Zie je jeugdboa’s op straat? Spreek ze gerust aan. Ze zijn er voor jou, voor jongeren én voor de wijk. De jeugdboa’s werken elke dag van 16.30 tot 1.00 uur. Heb je een vraag of wil je iets melden?

Ga dan naar de website van de gemeente of mail naar: jeugdboas@haarlemmermeer.nl

Je kunt ook een melding doen via het meldformulier op de website.externe-link-icoon