Nieuwe afspraken voor groenere openbare ruimte
Haarlemmermeer wordt groener! De gemeente heeft de afspraken voor de inrichting van de openbare ruimte aangepast. Er is meer aandacht voor bomen, planten en biodiversiteit. De regels staan in de vernieuwde Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR) versie 1.1.
Een belangrijke verandering? Een duidelijke groennorm die zorgt voor voldoende groen in nieuwe plannen en strengere regels voor het behoud van bomen. Zo wordt onze leefomgeving niet alleen mooier, maar ook beter bestand tegen hitte en aantrekkelijker voor dieren en planten.
Bomen blijven staan, groen krijgt ruimte
Een goed voorbeeld is de vernieuwing van de wijk Roekenbos in Hoofddorp. Waar vroeger bomen die korter dan 10 jaar meegaan, zouden worden weggehaald, blijven ze nu zoveel mogelijk staan. Alleen bomen die echt niet langer meer dan tien jaar meegaan, worden vervangen. Door deze aanpak blijven straten groen en bieden grote bomen meer schaduw en verkoeling. Dat is niet alleen prettig op warme dagen, maar ook beter voor de natuur en de biodiversiteit.
Duidelijke richtlijnen voor een groene leefomgeving
Met de LIOR stelt de gemeente duidelijke richtlijnen voor aannemers, architecten, ontwerpers en projectontwikkelaars. Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte toegankelijk, groen en toekomstbestendig blijft. De LIOR geldt voor alle projecten in Haarlemmermeer en omvat alles van bestrating en waterbeheer tot speeltoestellen en parkeerplaatsen.
Waarom extra aandacht voor groen?
Groen draagt bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Het vermindert hitte, biedt een thuis voor vogels en insecten en maakt onze straten en pleinen mooier. Daarom heeft de gemeente vastgelegd hoeveel groen er minimaal in nieuwe plannen gerealiseerd moet worden.
Groen in plaats van betonplaten in Ommerbos in de wijk Overbos (Hoofddorp). Foto: gemeente Haarlemmermeer
Vaste groennorm
Bij elk nieuw plan voor de openbare ruimte moet een bepaald percentage groen worden aangelegd. Dit kan gras zijn, maar ook bomen, struiken of planten
Bomen blijven zoveel mogelijk staan
Haarlemmermeer is trots op haar bomen. Daarom worden gezonde en veilige bomen niet zomaar gekapt. In de LIOR staat dat bestaande bomen zoveel mogelijk blijven staan. Als het echt niet anders kan, is een Bomen Effect Analyse (BEA) verplicht. Dit onderzoek laat zien wat de gevolgen zijn van het verwijderen van een boom en of er een alternatief is.
Wat betekent dit voor inwoners en ontwikkelaars?
Iedereen die een plan maakt voor de openbare ruimte moet rekening houden met de groennorm en het behoud van bomen. Door hier vroeg in het proces mee aan de slag te gaan, kunnen plannen beter aansluiten op de gemeentelijke richtlijnen. Dat zorgt voor een groene en duurzame leefomgeving waar iedereen van profiteert.
Een document dat meegroeit
De LIOR is een levend document. Dit betekent dat de afspraken regelmatig worden aangepast aan nieuwe inzichten, beleid en ervaringen uit de praktijk. Zo blijft Haarlemmermeer zich ontwikkelen als een groene en toekomstbestendige gemeente.