Nieuw gemeentehuis

Nieuw gemeentehuis uitnodigend en duurzaam

22 december 2021
Nieuws, Stadscentrum Hoofddorp

Een uitnodigend, functioneel, gebruikersvriendelijk en duurzaam gemeentehuis, dat is wat de inwoners van Haarlemmermeer krijgen. De gemeente Haarlemmermeer heeft gekozen voor het ontwerp van architectenbureau cepezed. Het schetsontwerp van cepezed laat een mooi ontworpen en modern gebouw zien met een open en aantrekkelijke sfeer met als eyecatcher een ‘rondvormig hart’. Samen met de functionele en heldere opzet, die goed aansluit bij de gemeentelijke organisatie, maakte dit het schetsontwerp van cepezed tot beste ontwerp.

Fouad Sidali, als wethouder verantwoordelijk voor het nieuwe gemeentehuis: "De keuze van de architect en een schetsontwerp is een bijzondere mijlpaal. Er is een nauwkeurige selectieprocedure aan vooraf gegaan en ik ben blij met het resultaat. We krijgen een gemeentehuis waar wij decennialang mee vooruit kunnen. Het is mooi dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. Nu gaan we het ontwerp verder uitwerken. Ik hoop het ontwerp snel aan de inwoners te kunnen laten zien." 

Een impressie van het nieuwe gemeentehuis in de avond. Het gemeentehuis moet bijdragen aan een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum. Impressie: cepezed.

Uitnodigende ontmoetingsplek  

Met de nieuwbouw krijgen inwoners en medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer een eigentijdse en duurzame ontmoetingsplek. Het geheel is een aanwinst voor het stadscentrum. In de sfeervolle, ruimtelijke entreehal zorgen uitnodigende ontvangstbalies voor meer persoonlijk contact, het brengt de inwoners en gemeente dichter bij elkaar. Het daglicht, houtgebruik en groen in het multifunctionele atrium zorgen voor een warm welkom. De indeling van publieke, semipublieke en personeelsruimtes met lange zichtlijnen is vriendelijk en helder. Medewerkers verhuizen naar één overzichtelijk gebouw, met een keuze aan verschillende werkplekken. Dankzij het toegankelijke ontwerp nodigt het gemeentehuis inwoners uit om even binnen te lopen. Het gebouw is erop ingericht dat iedereen zich welkom voelt.   

Rondvormig hart als eyecatcher

Een echte eyecatcher van het gemeentehuis is het prachtige ‘rondvormige hart’ van drie verdiepingen dat door het dak uitsteekt. Hierin komen de ontvangstbalies, de trouwzaal met uitzicht op het atrium en naar buiten, de raadzaal, met bovenaan een publiek dakterras. Het hart -waaraan de burgerzaal vastzit- wordt omarmd door een aantrekkelijke trap, die zowel de trouwzalen als de burgerzaal verbindt met de publiekshal. Letterlijke en figuurlijk is dit het hart van de gemeente Haarlemmermeer. 

Een impressie van de ontvangsthal van het nieuwe gemeentehuis met de balies. In het rondvormig hart is op de eerste verdieping de trouwzaal te zien. Impressie: cepezed.

Passend in de omgeving  

Het gebouw is van buitenaf zichtbaar duurzaam, met veel groen en zonnepanelen op het dak. Vanaf drie kanten zijn ook de publieksfuncties, zoals de balies en de raadzaal, goed te zien wat het geheel transparant maakt. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het levendige plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis nadrukkelijk onderdeel uit van de omgeving en draagt het actief bij aan de ambitie om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren.   

Zichtbare geschiedenis  

Hoewel het gebouw modern oogt, komt ook de unieke historie van de gemeente Haarlemmermeer terug. De voorstellen van cepezedinterieur laten dit zien in het interieur en in de gedetailleerde afwerking. Bovendien krijgen verschillende elementen uit het huidige raadhuis die verwijzen naar de identiteit en geschiedenis, in dit ontwerp een nieuwe bestemming.   

Over cepezed  

Het Delftse architectenbureau cepezed ontwerpt en realiseert al sinds 1973 heel herkenbare, gebruikersvriendelijke gebouwen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend. Recente projecten zijn onder andere de A-pier van Schiphol Airport, de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en het gemeentehuis van West Betuwe.  

Bouw  

Het huidige raadhuis van Haarlemmermeer is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen die gesteld worden aan een gebouw om te werken. Daarbij zijn de onderhoudskosten en het energieverbruik erg hoog. Het bouwen van een nieuw gemeentehuis is daarmee goedkoper dan het huidige raadhuis opknappen. Daarom heeft de gemeenteraad in mei 2020 besloten dat er een nieuw gemeentehuis wordt gebouwd. In 2022 wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Het is de bedoeling dat de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 2023 start.   

Klik voor alle informatie over Stadscentrum Hoofddorp op deze linkexterne-link-icoon