Kinderen aan het boogschieten

Move mee met HaarlemmerMEER MOVES

03 juli 2023
Recreatie

Beau Kattenberg is projectmedewerker bij Maatvast, Pytrik Rot werkt bij C. als muziekdocent, studiotechnicus en coördinator van muziekprojecten. Lisette van Dee is buurtsportcoach bij Team Sportservice. Samen met collega’s en andere instellingen zijn deze drie betrokken bij de organisatie van HaarlemmerMEER MOVES. Een initiatief van samenwerkingspartners om sportieve en culturele activiteiten te organiseren gericht op de doelgroep van jongeren tussen de 13 en 23 jaar. HaarlemmerMEER MOVES is in de zomer.

Van afzonderlijk naar samen 

Beau Kattenberg: “Twee jaar geleden, tijdens de coronaperiode, is onderzoek gedaan naar wat jongeren vinden van activiteiten die voor hen georganiseerd worden. Met de resultaten zijn we als partners aan de slag gegaan. De samenwerkende partners zijn C., Team Sportservice, MeerWaarde Welzijn, Maatvast en Hiddes Entertainment.” 

Paraplu 

Lisette van Dee: “We slaan dit jaar de handen ineen en komen met een totaalaanbod, waarbij we elkaar versterken. De paraplu is HaarlemmerMEER MOVES. Sommige activiteiten worden door de partners zelf georganiseerd, vanuit hun eigen kracht. De uitvoering is dan gezamenlijk. Zo sluit Maatvast aan bij een sportactiviteit die door Team Sportservice is georganiseerd. Als er aansluiting mogelijk is, dan doen we dat. Er komen pop-ups, daar kunnen we elkaar ook in vinden.” 

Big Bounce en MOVES on Tour

De kick-off van HaarlemmerMEER MOVES 2023 was op 6 mei. Beau: “Big Bounce was een voorproefje van de zomeractiviteiten. Zodat jongeren al kunnen zien wat we aan gaan bieden in de zomer. Dat was een gezamenlijk evenement dat plaatsvond naast Studio 5. Er was een panna court, een springkussen, een barbecue en de kick-off werd afgesloten met een groot feest. Overdag waren er zo’n 200 jongeren aanwezig, bij het feest 80. Die weten dus wat eraan zit te komen en welke partners erbij betrokken zijn. Ze herkennen de vlaggen van de organisaties straks. Daardoor wordt aansluiting laagdrempeliger. Zeker voor kwetsbare jongeren is dat fijn. Die willen we een veilige omgeving bieden. En herkenbaarheid geeft vertrouwen. Met Moves on Tour gaan we nu langs de scholen om jongeren warm te maken voor de activiteiten.”

MOVES on Tour staat onder leiding van Lisette van Dee. “We gaan langs op scholen om te laten zien wat de jongeren kunnen verwachten en om ze enthousiast te maken voor het zomerprogramma. Dat doen we in de pauzes, na schooltijd, na sportdagen, maar we zijn soms ook onderdeel van het schoolprogramma. Dan komt er tijdens de les een groepje langs dat meedoet.”

Klimwand

Een klimwand is een sportieve uitdaging. Foto: Team Sportservice

Activiteiten 

Beau: “Maatvast organiseert gaming events op verschillende plekken in Haarlemmermeer. In jongerencentra de Hype, Studio 5 en De Basis. Ook organiseren we op elke locatie een barbecue. Er komen pop-up-activiteiten zoals een portable Play Station, een nagelstudio, jongeren kunnen chillen en muziek luisteren. Bij die pop-up jongerencentra kan MeerWaarde dan weer aansluiten.”

Proeven van cultuur

Pytrik Rot: “De insteek  van C. bij dit project is, om jongeren in aanraking te laten komen met cultuur. Om ze cultuur te laten proeven en ervaren. Vooral jongeren die dat van huis uit niet hebben meegekregen. Die kunnen er via HaarlemmerMEER MOVES mee kennismaken. Die kennismaking kan ook eenmalig zijn. Bij kunstonderwijs zie je vaak dat kinderen op les komen van ouders die zelf ook les hebben gehad. Nu proberen we dat breder te trekken. Jongeren kunnen schilderen in de buitenlucht in de binnentuin bij kinderboerderij De Boerenzwaluw. We hebben een workshop Musical in a Day met dans choreografie, acteren en muziek maken. Tessa van Tol, die de hoofdrol speelde in de musical Anastasia, geeft een workshop Zingen als Anastasia. Er is ook een koor-workshop waarbij we gaan kijken of we een koor van maximaal 30 mensen kunnen samenstellen. We gaan bands samenstellen, waarbij ook jongeren mee kunnen doen die nog nooit op een muziekinstrument hebben gespeeld. En we gaan in de studio aan de gang, waarbij je kan ervaren wat de rol van de studiotechnicus is. Wat verder nog op de planning staat is een workshop camera-acteren. Dus allemaal activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren. Het is allemaal heel laagdrempelig. Zo kunnen de deelnemers zien of iets bij hen past. Iedereen is welkom, ook zonder ervaring.”  

Sporten en bewegen

Lisette: “Team Sportservice biedt natuurlijk activiteiten aan op het gebied van sport en bewegen. Dat doen we gedeeltelijk in samenwerking met Maatvast en MeerWaarde. We hebben laagdrempelige sportieve activiteiten, die jongeren ook zelf kunnen doen, buiten HaarlemmerMEER MOVES om. Dan moet je denken aan slackline, een verende band tussen twee bomen waarop je trucs kan doen. Of spikeball, een spel dat je met meer mensen kan spelen en waarbij je een bal tegen een strak gespannen net gooit. De bouncende bal moet dan wel weer gevangen worden. En baseball-five, daar heb je alleen een (tennis)bal voor nodig. Daarnaast bieden we wat meer specialistische clinics zoals BMX, suppen en een outdoor workout.”

HaarlemmerMEER MOVES: Sportieve, culturele, leuke activiteiten voor jongeren tussen 13 en 23 jaar. Foto: Team Sportservice

Pop-up aanbod 

Met een pop-up bus, volgeladen met materiaal gaat Team Sportservice samen met de andere partners naar verschillende plaatsen. Lisette: “Dat doen we vier weken lang, twee keer per week. De activiteiten lopen uiteen, van baseball-five tot voetbal. We kiezen plekken waar jongeren zijn. Daarvoor sluiten de jongerenwerkers van MeerWaarde aan. Die weten waar de jongeren zijn. Beau: “Ook Maatvast komt met pop-up activiteiten, zoals de online gaming events. Dat doen we bij jongerencentra.”

Ieder jaar

Beau: “Volgend jaar komt er zeker weer een HaarlemmerMEER MOVES. De gemeente heeft voor drie jaar geld gereserveerd. We hopen natuurlijk dat het daarna ook nog door gaat. Maar dan moet er wel geld voor zijn. Er is zeker behoefte onder de jongeren. Vorig jaar waren er veel activiteiten die druk bezocht werden, vooral in de avond. De samenwerking tussen de partners loopt supergoed. Iedereen heeft daar zijn rol in gevonden. Dus wij kunnen door!”
Pytrik sluit zich daarbij aan. “We hopen dat het doorgaat. Het is een mooi concept, ook vanwege de breedte ervan. Er zitten veel raakpunten in sport en cultuur. Je leert bij allebei om samen te werken binnen een team. Oefening baart kunst. Je begint op een bepaald niveau en je probeert dat uit te bouwen.”
Ook Lisette kan zich daarin vinden. “Wij willen wel door, iets moois opbouwen in de komende jaren. We versterken elkaar. Daar kunnen we nog een stap verder in gaan. Op die manier kunnen we een mooi aanbod neerzetten. Iets wat bij jongeren bekend wordt in Haarlemmermeer. Zomer? Dat betekent HaarlemmerMEER MOVES. Dan weten ze wat het aanbod is”.

Karin van Geelen, clustermanager jongerencentra bij Maatvast: “Het is een mooie samenwerking vanuit ieders eigen kracht. Team Sportservice is natuurlijk sterk op sportaanbod. Wij bieden als jongerencentra een plek waar jongeren samen kunnen komen voor heel veel verschillende activiteiten. Maar we doen ook mee met de sportactiviteiten en de pop-up-activiteiten. Bij Maatvast organiseren we de barbecue. Jongeren krijgen door deze samenwerking van de partners echt een totaalpakket. De eerste activiteiten starten vanaf 17 juli. Op 16 september is er een afsluitend festival bij de Toolenburgerplas. Alle betrokken partners hebben daar een rol in.”

Meer informatie is te vinden op de website www.haarlemmermeermoves.nlexterne-link-icoon

Tijdens HaarlemmerMEER MOVES kunnen jongeren ook muziek maken. Foto: C.