Minister aan zet bij oplossen van ‘glare’
De gemeente Haarlemmermeer kan een oplossing voor de hinderlijke schittering (glare) van de zonnepanelen van De Groene Energie Corridor (DGEC), het zonnepark bij Zwanenburg, niet afdwingen. Het ontbreekt haar aan een juridische grondslag.
Daarom vragen burgemeester en wethouders in een brief aan de minister voor Infrastructuur en Waterstaat, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer en voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), in te grijpen. Dat kan door een grondslag te geven en een opdracht om gerichte maatregelen te treffen, aldus de bestuurders. Met een grondslag wordt een juridische basis bedoeld voor een handeling of een beslissing.
Veiligheid
In de periode oktober 2024 tot en met 21 februari zijn er circa 20 meldingen geweest van piloten die tijdens landingen op de Polderbaan van Schiphol hinder ondervonden van de reflectie van de zonnepanelen van DGEC. De veiligheid van het luchtverkeer was, is en blijft een belangrijke factor, benadrukken burgemeester en wethouders. Dat was ook zo bij de vergunningverlening.
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft de aanvraag van DGEC beoordeeld op basis van de richtlijnen van de Amerikaanse Federation Aviation Administration (FAA). Deze richtlijnen gaan over projecten met zonne-energie op luchthavens. De reden dat deze richtlijnen zijn gebruikt is dat in Nederland geen landelijke wetgeving is voor zonneparken buiten het luchthaventerrein. Uit het rapport van het NLR in januari 2024 kwam naar voren dat er wel kans op reflectie is maar dat deze binnen de normen van de FAA blijft.
De oplossing voor het schitteringsprobleem is complex, tijdrovend en kostbaar, schrijven burgemeester en wethouders in de brief aan de minister. Foto: Shutterstock
Overleg
En toch ondervinden piloten hinder, is nu duidelijk. Het college van burgemeester en wethouders is al enige tijd dagelijks in overleg met de verschillende partijen die zijn betrokken bij deze zogenoemde glare problematiek. Er moeten zo snel mogelijk een tijdelijke en een definitieve oplossing komen. De oplossing is echter complex, tijdrovend en kostbaar, schrijven burgemeester en wethouders in de brief aan de minister.
“Het ontbreken van nationale wetten en regels brengt ons in een zeer lastige positie. De oplossingen zijn kostbaar en gaan mogelijk ten koste van het behoud van het zonnepark terwijl onduidelijk is in welke mate de vliegveiligheid daadwerkelijk in het geding is.”
Waarom burgemeester en wethouders het zonnepark willen behouden, maken ze ook duidelijk in de brief: “DGEC levert een grote bijdrage aan de opwekking van duurzame energie en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Regionale Energie Strategie (een derde deel).”
Ze zeggen er nog bij: “De locatie in de nabijheid van een vliegveld is niet uniek. Steeds meer vliegvelden in de wereld leggen grote velden met zonnepanelen aan in hun directe omgeving.”
Kortetermijnoplossing
“Wat we nodig hebben is een grondslag en een opdracht van de minister om gerichte maatregelen te kunnen treffen”, aldus burgemeester en wethouders. Ook dringen ze aan op spoedige nationale regelgeving. Die is niet alleen nodig voor acute problemen, maar ook voor andere nog te bouwen zonneparken in de aanvliegroutes van Schiphol. De verwachting is dat het college van burgemeester en wethouders nog deze week een besluit neemt over een kortetermijnoplossing.