Vooral brood is een product dat vaak wordt weggegooid.

Minder voedsel verspillen begint bij jezelf

13 september 2022
Duurzaamheid

Etensresten belanden regelmatig in de vuilnisbak en dat is natuurlijk zonde. Minder voedsel verspillen is makkelijk aan te pakken en één van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. InforMeer zette een aantal tips om verspilling tegen te gaan op een rij.

Een derde van het geproduceerde voedsel in Nederland wordt verspild. Dat betekent dat er jaarlijks 4,5 miljard euro zo in de afvalbak belandt. Een deel daarvan bestaat uit voedsel dat consumenten gekocht hebben en vervolgens weggooien. Eerst een paar pittige cijfers. De consument is met 34 kilo per persoon per jaar de grootste verspiller van Nederland. Gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren onder de 25 jaar gooien meer voedsel weg. Het meest verspilde product? Brood! Elke week worden 60 miljoen boterhammen niet opgegeten. Dat zijn vier weggegooide boterhammen per persoon per week. Na brood volgen zuivel, groenten, fruit en aardappelen; samen goed voor 22 kilo per persoon per jaar. Vlees wordt relatief minder verspild, maar vanwege de grote klimaatimpact die de productie ervan heeft, is het belangrijk hier goed op te letten. Als iedereen in Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 23 miljoen maaltijden en zo'n 40 miljoen kilo minder CO2 uitstoot. 

Vooral brood is een product dat vaak wordt weggegooid. Foto: Margo Oosterveen.

Makkelijk zelf doen 

De sleutel tot verandering? Gewoon doen en kleine stappen zetten, want die zijn goed vol te houden. Een overzicht met tips: 

Tip 1 
Begin met bijhouden wat je weggooit. Op die manier krijg je inzicht in wat er vaak in de vuilnisbak verdwijnt. Is dat bijvoorbeeld pasta of rijst? Kook op maat en weeg af wat je nodig hebt (Hoeveel pasta, rijst en aardappelen koken per persoon? | Voedingscentrumexterne-link-icoon). 

Tip 2 
Een halve witte kool, broccolistronk of overrijpe tomaten over? Maak soep of pastasaus! Snijd het fijn, bouillonblokje erbij voor extra smaak, kort koken en daarna kort de pureerstaaf erin. Restjes groenten zijn ook goed te gebruiken in een omelet of quiche. Overrijp fruit? Maak een heerlijke smoothie (Koken met restjes en kliekjes | Voedingscentrumexterne-link-icoon). 

Tip 3 
Neem even tijd om te bepalen wat je de komende dagen wilt eten. Check de voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Bekijk wat er nog is en wat écht op moet. Een boodschappenlijst voorkomt dat je te veel eten koopt. Noteer ook hoeveel er van een product nodig is. Onderzoek wijst uit dat snel meer wordt gekocht. 

Tip 4 
In de winkel zijn producten te koop die nog maar kort verkocht mogen worden, maar die nog goed te gebruiken zijn of in te vriezen. Door deze producten te kopen red je ze van de afvalbak én bespaar je geld doordat deze producten vaak afgeprijsd zijn.  

Tip 5 
Bewaar eten op de juiste plek en op een goede temperatuur. Veel producten gaan langer mee dan je denkt. Zoek het bij twijfel op of check de Bewaarwijzer (Eten bewaren | Voedingscentrumexterne-link-icoon). 

Tip 6 
Vooral gezinnen met (jonge) kinderen gooien vaak voedsel weg. Het is ook lastig om in te schatten hoeveel de kinderen eten en oudere kinderen eten soms onverwachts niet mee. Schep kleinere porties op, zo blijft er minder voedsel achter op het bord. Kook minder of juist méér en maak een maaltijd voor twee dagen. Laat de kinderen meehelpen als je restjes opmaakt, zo leren zij op een leuke manier over het tegengaan van voedselverspilling.  

Doen in de buurt 

Deel eten met anderen en geef het weg. Dit kan door een bakje langs te brengen bij de buurman, maar ook door aan te haken bij een lokale foodshare-community. In Nederland zijn zo’n 100 groepen actief die eten delen. Lokaal via Facebook: Prakkie Hoofddorp (https://www.prakkiehoofddorp.nlexterne-link-icoon) of Prakkie Eten Over in Nieuw-Vennep.  

Hulp van apps 

Red lekkere producten die lokale ondernemers aan het eind van de dag overhouden via de app To Good To Go, of een vergelijkbare app. Altijd een verrassing wat er overblijft! De prijs is laag en het eten kan zelf worden opgehaald. Dit is een leuke manier om voedsel te redden, nieuwe producten uit te proberen en geld te besparen. 

De Verspillingsvrije coach van Milieu Centraal is een app die helpt met slimme tips én leuke uitdagingen om verspilling tegen te gaan. 

De receptenapp Slim Koken van het Voedingscentrum biedt naast gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, koken én bewaren van de boodschappen. 

Quizzen 

Kennis testen over voedselverspilling, eten bewaren of invriezen, eten langer bewaren en de juiste hoeveelheid kiezen en koken. Een aantal quizzen op een rij:

Websites 

Meer weten over voedsel(verspilling)? Handige websites die mensen op weg helpen: