Wethouder Mariette Sedee neemt een strafbal op het nieuwe veld

MHC De Reigers heeft meest innovatieve hockeyveld

08 september 2023
Sport

Er is vier jaar onderzoek aan vooraf gegaan: het innovatieve hockeyveld van MHC de Reigers in Hoofddorp. In tegenstelling tot andere hockeyvelden is het watervrij in gebruik en onderhoud. Op vrijdag 8 september werd het veld officieel geopend. Het gaat om het tweede watervrije hockeyveld in Nederland.

Klimaatbestendige leefomgeving

Wethouder Mariette Sedee, die de opening verrichtte: “Dit is een moment om te vieren, voor de hockeyclub én voor ons allemaal. Het is prettig wonen en recreëren in Haarlemmermeer, maar als we dit in de toekomst zo willen houden, dan moeten we wel maatregelen nemen voor een klimaatbestendige leefomgeving.”

Watervrij

Het innovatieve hockeyveld is dus watervrij in gebruik en onderhoud. Het heeft met andere woorden niet langer waterbesproeiing- en bevloeiing nodig. Hiermee worden jaarlijks miljoenen liters (drink)water bespaard, wat goed is voor het milieu en niet onbelangrijk: voor de sport. De spelers vinden het veld even goed bespeelbaar als gewone velden. Bovendien wordt hockey nu mogelijk op locaties die eerder ongeschikt waren voor de sport. Dan gaat het om landen waar water een schaars goed is en op plaatsen waar geen sproei-installatie kan worden geplaatst.

MHC De Reigers heeft het tweede watervrije veld in Nederland. Foto: MHC De Reigers

Internationaal gecertificeerd

Dankzij de gemeente Haarlemmermeer is de hockeyclub de tweede vereniging in Nederland met een watervrij kunstgrasveld. Het veld is gecertificeerd door de International Hockey Federation (FIH) die dit type veld wil voorschrijven voor gebruik van internationale wedstrijden. De norm gaat in na de Olympische spelen van 2024 in Parijs.