Met Elkaar Overweg, ook bij stoplicht rood

23 oktober 2023
Nieuws

De zomer is voorbij en de nieuwe oogst breekt aan. Tijd voor boerenzoon Rick Bijlsma om aardappels te halen met de kiepwagen, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, is zijn ervaring.

Boerderij Bijlsma is nu vier generaties in bedrijf. Pieter Bijlsma verbouwt aardappels, uien, tarwe, bieten en pioenrozen, én hij is daarnaast al enige jaren actief met biologisch boeren: “Het duurt drie jaar voordat je zo’n keurmerk krijgt”, vertelt hij. “Eerst moet je twee jaar telen op biologische wijze zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, en het jaar daarna is je product biologisch.”   

Aardappels 

Zoon Rick Bijlsma heeft net zijn opleiding afgerond bij HBO Tuin en Akkerbouw in Den Bosch. Hij is van plan zijn vader op te volgen. “Nu werk ik nog buiten het bedrijf”, vertelt hij, “bij een agrarisch loonbedrijf, waar ik veel kan leren, en bij het binnenhalen van de oogst, zoals nu met de aardappels, help ik mijn vader. Dan rijden we met de kiepwagen over de weg.” 

De zomer is voorbij en de nieuwe oogst breekt aan. Tijd voor Rick Bijlsma om aardappels te halen met de kiepwagen. Foto: Jur Engelchor

Stoplicht rood

De route gaat vanaf de boerderij aan de Hoofdweg naar de schuur aan de IJweg. Rick Bijlsma: “Hiervoor leggen we een traject af van acht kilometer. We gaan dan over de Hoofdweg, via de Van Heuven Goedhartlaan, langs de brandweerkazerne naar de IJweg, dus dwars door het dorp. Als de kiepwagen is volgeladen kom je langzamer op gang, en dat merk je bij de stoplichten bij het politiebureau en de brandweer. Die staan wel erg krap afgesteld. Net als wij op stoom komen, springen ze al op rood en dan zijn we nog aan het oversteken of met de bocht bezig. Dan gaan automobilisten toeteren, want die denken dan dat je bewust door rood rijdt. Of auto’s willen ons linksom inhalen via de voorsorteervakken om voor de kiepwagen uit te kunnen rijden. Levensgevaarlijk! Daarom zou ik willen vragen: doe dit niet. Bij het volgende stoplicht kom je elkaar toch weer tegen. Samen onderweg, en liefst ook samen overweg. Dat moet toch kunnen in Haarlemmermeer.”

Als de kiepwagen is volgeladen komt deze langzamer op gang. Foto: Jur Engelchor

Biologisch Boeren 

Op de vraag of de familie toekomst ziet in het biologisch boeren, antwoordt vader Bijlsma positief: “Met name de oude graansoorten die we nu verbouwen zoals eenkoorn en emmergraan, trekken veel belangstelling. We leveren aan Molen De Zandhaas in Sandpoort, maar ook aan andere klanten zoals bakkerijen, bierbrouwerijen en jeneverstokers. Je merkt dat de vraag toeneemt.” 

Meer informatie 

Verkeerscampagne: Met Elkaar Overwegexterne-link-icoon