Schiphol Airport

Lancering lespakket ‘Geef criminelen geen kans’ bij MBO College Airport

28 juni 2023
Veiligheid

Tijdens je stage op de luchthaven Schiphol word je door een sympathieke man benaderd. Of je even de deur op een kier wil laten staan, vluchtgegevens wil doorgeven of een pakje uit een container kan halen. Op het oog lijkt het onbelangrijk, maar voor je het weet, ben je betrokken bij ondermijnende criminaliteit. Onder de naam Sterke Luchthaven werken publieke en private partijen al jaren samen om misbruik van logistieke processen op Schiphol te voorkomen. Een belangrijke pijler daarbij is de weerbaarheid van personeel met een Schipholpas, omdat zij op de luchthaven op plekken komen waar anderen voor een gesloten deur staan.

Lancering

MBO College Airport wil haar studenten zo vroeg mogelijk tijdens de opleiding bewust maken van hun kwetsbare positie en wapenen tegen ondermijnende criminaliteit. Daarom is - in samenwerking met Sterke Luchthaven - een lespakket ontwikkeld dat vanaf het nieuwe schooljaar opgenomen is in het curriculum. Op woensdag 28 juni wordt dit lespakket gelanceerd. Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer en verantwoordelijk voor de aanpak van ondermijning op Schiphol, geeft die ochtend een gastcollege over ondermijning. Wat is de impact ervan op onze samenleving en welke maatregelen worden genomen om ondermijning te bestrijden? In aanwezigheid van twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee krijgen de studenten ook een aantal stellingen voorgelegd. 

Lespakket

Bij ondermijning maken criminelen voor hun illegale activiteiten misbruik van legale bedrijven en diensten. Daarbij worden mensen onder druk gezet. Criminelen deinzen niet terug voor intimidatie, bedreigingen, chantage en geweld. Het lesprogramma ‘Geef criminelen geen kans’ bij MBO College Airport heeft als voornaamste doel om studenten weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit. Aan de hand van een indrukwekkende film (klik hier voor de trailer van de filmexterne-link-icoon) waarin een student tijdens zijn stage verstrikt raakt in een crimineel web, zien studenten hoe makkelijk je in de val kan lopen. Het wordt snel duidelijk hoe subtiel en slinks ondermijning kan zijn en welke indringende gevolgen dit heeft. Door hierover in de lessen met studenten te discussiëren, leren zij niet alleen waar ze op moeten letten om uit de handen van een crimineel te blijven, maar ook wat zij kunnen doen als ze toch in de val lopen. En wordt de drempel om erover te praten op school lager. 

MBO College Airport wil studenten zo vroeg mogelijk tijdens de opleiding wapenen tegen ondermijnende criminaliteit. Foto: Kees van der Veer