Kunstwerk 80 jaar vrijheid onthuld
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door het hele land werd op 5 mei stilgestaan bij het feit dat Nederland in 1945 werd bevrijd. Om te zorgen voor een blijvende herinnering aan 80 jaar vrijheid liet het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer een kunstwerk realiseren op de zijgevel van de bibliotheek in Floriande. Op 5 mei 2025 werd dit werk van kunstenaar Joram Roukes officieel onthuld door burgemeester Marianne Schuurmans en cultuurwethouder Marja Ruigrok. Zij staken, onder het kunstwerk, samen het bevrijdingsvuur aan.
Bevrijding
Nederland werd in 1945 bevrijd dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en hulp van het verzet. Dat gebeurde niet op één dag, maar stad voor stad en dorp voor dorp. Haarlemmermeer werd op 9 mei 1945 bevrijd van de bezetter. Op die dag trokken de Canadese soldaten van het regiment Princess Patricia’s Light Infantary Hoofddorp binnen onder luid gejuich van de menigte inwoners.
Een permanente herinnering
Het college van burgemeester en wethouders vond dat een memorabele gelegenheid als 80 jaar vrijheid een bijzonder kunstwerk verdient. Het is namelijk belangrijk dat we ons blijven herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet worden. Of zoals wethouder Ruigrok in haar speech tijdens de onthulling zei: “Met dit nieuwe kunstwerk, 80 Jaar Vrijheid, heeft Haarlemmermeer nu een blijvende herinnering die ons vertelt hoe kostbaar en kwetsbaar onze vrijheid is.”
Voor een blijvende herinnering aan 80 jaar vrijheid maakte Joram Roukes een kunstwerk op de muur van de bibliotheek in Floriande. Foto: Paul Abspoel
80 vogels als symbool voor 80 jaar vrijheid
Omwonenden van de bibliotheek mochten uit de ontwerpen van drie kunstenaars kiezen welk kunstwerk met het thema 80 jaar vrijheid zij het liefst op de gevel van de bibliotheek wilden zien. De meerderheid koos daarbij voor het ontwerp van Joram Roukes. Volgens Roukes laat zijn winnende muurschildering de kwetsbaarheden van onze vrijheid zien door vogels als metafoor te gebruiken. Alle 80 afgebeelde vogels staan op de Rode Lijst van de Vogelbescherming. Dit betekent dat ze allemaal in meer of mindere mate worden bedreigd in hun voortbestaan. Voor elk jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog staat één vogel symbool voor het werk, de waakzaamheid en de strijd die is gevoerd om die vrijheid in stand te houden.
Meer over het werk van Joram Roukes is te vinden op zijn website.