Tijdelijke slagbomen voorkomen dat er ongewenst verkeer op de Kromme Spieringweg rijdt tijdens de werkzaamheden

Kromme Spieringweg half jaar dicht voor vervanging watertransportleiding

26 oktober 2023
Werkzaamheden

De Kromme Spieringweg in Vijfhuizen is van eind oktober tot eind maart 2024 dicht voor doorgaand verkeer. De oorzaak is dat Waternet de transportleiding van drinkwater gaat vervangen. Deze gietijzeren waterleiding gaat roesten na 100 jaar gebruik. De hoogste tijd dus voor een nieuwe waterleiding. Het bestemmingsverkeer kan wel gebruikmaken van de weg.

Woningen en bedrijven blijven bereikbaar

Om veilig te kunnen werken, is de Kromme Spieringweg tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor bestemmingsverkeer blijft de weg in één rijrichting open. Dat is het stuk vanaf Vijfhuizen naar de Drie Merenweg. Waar op dat moment wordt gewerkt, is de rijstrook versmald. Op gele borden is te zien welke verkeersmaatregelen gelden en hoe we het verkeer omleiden. Hoewel werkzaamheden altijd tot overlast leiden, wordt geprobeerd dat zoveel mogelijk te beperken.

Slagbomen

Ter hoogte van de rotonde in de Schipholweg zijn twee slagbomen geplaatst. De slagboom over de rijbaan richting Drie Merenweg gaat via een sensor open voor alle verkeer dat vanuit de richting Vijfhuizen komt. Ook voorkomt de slagboom illegaal inrijden vanaf de Schipholweg. De slagboom over de rijstrook in de richting van Vijfhuizen kan alleen worden bediend door de nood- en hulpdiensten en het (bouw)verkeer dat niet door Vijfhuizen heen mag rijden.

Verpotloding

Al dit werk is nodig omdat de watertransportleiding last heeft van verpotloding of ‘roestzweer’. Dat is de populaire naam voor het roesten van ijzer zonder zuurstof. Het is een natuurlijk proces en gebeurt vanzelf. Dat zit zo: in de grond van Haarlemmermeer en in heel Noord-Holland zitten bacteriën die ervoor zorgen dat het ijzer langzaam verdwijnt. Het koolstof in het ijzer blijft over, en ook het materiaal dat de bacteriën achterlaten: ijzersulfide. Dat ziet eruit als een donkere, gatenkaas-achtige massa. Het is te vergelijken met het binnenste van een potlood. Zo voor het oog lijkt het nog wel stevig, maar dat is het niet. Daarom is het na ongeveer 100 jaar tijd om deze leidingen te vervangen door stalen leidingen die geen last van verpotloding hebben.

Tijdelijke slagbomen voorkomen dat er ongewenst verkeer op de Kromme Spieringweg rijdt tijdens de werkzaamheden. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Werk met werk

Als eenmaal de straat open gaat, worden er meer werkzaamheden opgepakt. Dat gebeurt hier ook. Niet alleen gaat Waternet de grond in voor de transportleiding, PWN doet hetzelfde voor een nieuwe waterleiding. En de gemeente vervangt het wegdek. Zo maken we ‘werk met werk’. Door de werkzaamheden slim te combineren, besparen de gemeente, Waternet en PWN tijd, energie en geld. Het gevolg is dat de Kromme Spieringweg er volgend voorjaar weer strak bijligt.

Wingebied

De leiding onder de Kromme Spieringweg is een onderdeel van een gietijzeren leiding die drinkwater transporteert tussen het wingebied bij Heemstede en het leveringsgebied in Amsterdam. Eigenaar Waternet vervangt deze drinkwaterleiding in delen. Bij Badhoevedorp en het traject langs de Schipholweg tussen Badhoevedorp en Lijnden is de leiding al vernieuwd.