Een vrouw onder een fleesedeken met een kop koffie in haar handen

Je huis verwarmen: doe het veilig

15 november 2022
Nieuws

De energieprijzen gaan door het dak. Daarom zoeken veel mensen andere manieren om hun huis te verwarmen. Let daarbij extra op de veiligheid, waarschuwt de brandweer. Hieronder enkele tips.

Ventilatie 

Allereerste tip: goed ventileren. Dat lijkt vreemd, want je wilt de warmte natuurlijk binnenhouden. Toch is goede ventilatie belangrijk voor de veiligheid én een betere verwarming van de woning, zegt Jeffrey Koops van brandweer Kennemerland. “Als alles dicht is, wordt de lucht binnen vochtig waardoor de warmte zich minder goed verspreidt. Daarnaast ontstaat kans op koolmonoxidevergiftiging en dat is levensgevaarlijk. Zorg dus altijd voor frisse lucht en zet een ventilatierooster open of het raam op een kiertje.” 

Met de hoge prijzen voor energie zoeken mensen naar alternatieven om het warm te houden. Foto: Shutterstock.

Bloempotkachel: geen goed idee 

De ‘bloempotkachel’ is op internet op dit moment een grote hit. Met waxinelichtjes onder een omgekeerde bloempot zou je je huis kunnen verwarmen. Géén goed idee, zeggen experts en de brandweer. Het geeft nauwelijks extra warme en er komen stoffen vrij die slecht zijn voor de gezondheid. Jeffrey Koops: “Ook kan een steekvlam ontstaan en de pot kan uit elkaar knappen. Gebruik spullen waarvoor ze zijn bedoeld. En waxinelichtjes en bloempotten zijn echt niet bedoeld om je huis mee te verwarmen.” 

Schone schoorsteen 

Heb je een allesbrander, pelletkachel of open haard? Zorg ervoor dat afvoer en de schoorsteen goed zijn onderhouden. “Laat de schoorsteen minimaal eenmaal per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Zo voorkom je schoorsteenbrand.” De naam ‘allesbrander’ klopt trouwens niet, want je mag er zeker niet alles in verbranden: alleen hout, bruinkoolbriketten en kolen. “Gebruik altijd schoon, droog hout en bijvoorbeeld geen geschilderd, behandeld of geïmpregneerd hout.” Ook olie- en petroleumkachels worden weer gebruikt, ziet de brandweer. Zorg ervoor dat die kachels altijd op een veilige afstand van meubels en stoffen staan. 

Elektrisch verwarmen  

Verwarmen kan ook met een elektrische kachel, en een elektrische deken in bed kan ook heel behaaglijk zijn. Check wel even de snoeren en stekkers voordat je ze gebruikt. En vouw een elektrische deken niet op, maar rol hem op. Door vouwen kan de elektrische bedrading beschadigd raken, waardoor kortsluiting en zelfs brand kan ontstaan. Ook door ouderdom kan de bedrading breken, dus is het verstandig de deken op tijd te vervangen. Jeffrey Koops: “Je kunt de elektrische deken een halfuurtje voordat je naar bed gaat aandoen en uitzetten als je gaat slapen. Dan stap je in voorverwarmd bed, maar is er ’s nachts geen veiligheidsrisico.” 

Rook- en koolmonoxidemelders 

Een laatste – maar zeker niet de minst belangrijke – tip: zorg voor voldoende rook- en koolmonoxidemelders in huis. “Rookmelders zijn nu in huis op elke verdieping verplicht, maar koolmonoxidemelders zijn ook belangrijk. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar: je ziet het niet, je ruikt het niet en het is zeer giftig. Plaats in de buurt van een open verbranding, een open vlam en een cv-ketel daarom altijd een koolmonoxidemelder. Daar kun je levens mee redden.”

Kijk voor meer tips en informatie op: Veilig en warm de winter door - Brandweerexterne-link-icoon