Presentatrice Laura Osinga voor het Cruquiusgemaal

Industrieel erfgoed in de schijnwerpers

04 maart 2024
Geschiedenis, Nieuws

Wat is het verhaal van gemaal De Cruquius? En hoe ziet gemaal Lynden er van binnen uit? Kijk daarvoor op donderdag 7 maart naar de eerste aflevering van Gebruikte Stenen. Deze twee iconische gebouwen in Haarlemmermeer spelen hierin namelijk de hoofdrol. Gebruikte Stenen is een nieuwe serie van NHnieuws over industrieel erfgoed in Noord-Holland. Presentatrice Laura Osinga neemt de kijker acht weken lang mee op ontdekkingstocht langs oude fabrieken gemalen, pakhuizen en werkplaatsen.

In de eerste aflevering vertelt directeur Elise van Melis over de geschiedenis én toekomst van De Cruquius - nu een museum – en geeft rondleider Frank Francken uitleg bij de indrukwekkende stoommachine van het gemaal. “De koperen oliekannetjes werden door de oliejongens elke dag gepoetst.” Ook nemen we een kijkje in het pompstation van gemaal Lynden. “Een kathedraalachtig gebouw”, volgens Sylvia Pijnenborg, directeur van BOEI, gespecialiseerd in herbestemming van cultureel erfgoed. Restauranthouder Ronald Kunis vertelt waarom hij juist hier in het ketelhuis zijn restaurant is begonnen. 

Presentatrice Laura Osinga voor het Cruquiusgemaal

Presentatrice Laura Osinga voor het Cruquiusgemaal. Beeld: NHMedia

Dronebeelden en uniek archiefmateriaal

Gebruikte Stenen’ legt in acht afleveringen een verborgen provinciale geschiedenis bloot. In de serie wordt gebruik gemaakt van spectaculaire dronebeelden en historisch foto- en filmmateriaal uit lokale, regionale en landelijke archieven. Deels zijn die beelden nog niet eerder vertoond. De unieke beelden en verhalen bieden de Noord-Hollanders een blik achter de schermen van de gebouwen met een status als industrieel erfgoed.

Behouden of transformeren

De serie beantwoordt vragen als: wat is de historische waarde en architecturale status van een gebouw? Wat betekent het erfgoed voor de omgeving en voor nieuwe gebruikers? Hoe wordt gekozen tussen behoud en transformatie? 

Haarlemmermeerspoorlijnen en de Suikerfabriek

In elke aflevering staan monumenten centraal uit een van deze vier gemeenten: Haarlemmermeer, Hoorn, Dijk en Waard en Den Helder. Op 4 april is Haarlemmermeer opnieuw aan de beurt. Dan komen de restanten van de verdwenen Haarlemmermeerspoorlijnen aan bod en de Suikerfabriek (nu SugarCity) in Halfweg. 

Het uitzendschema is:

- 7 maart: Haarlemmermeer

- 14 maart: Hoorn

- 21 maart: Dijk en Waard

- 28 maart: Den Helder

- 4 april: Haarlemmermeer

- 11 april: Hoorn

- 18 april: Dijk en Waard

- 25 april: Den Helder

Kijken en terugkijken

De eerste uitzending van ‘Gebruikte Stenen’ is te zien op donderdag 7 maart om 17.10 uur op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 501). Vervolgens wordt de aflevering elk half uur herhaald. Elke donderdag volgt een nieuwe aflevering.

De 8-delige reeks is vanaf 7 maart ook terug te vinden op nhnieuws.nl/gebruiktestenenexterne-link-icoon en het YouTube-kanaal van NHexterne-link-icoon.