Mevrouw Liudmyla Shevchenko en Elena van de Wall zijn een van de laatste bezoekers van het raadhuis.

‘Ik ben Nederland dankbaar’

11 april 2022
Oekraïne

Niemand had ooit kunnen bedenken dat een van de laatste bezoekers van het raadhuis aan het Raadhuisplein een 85-jarige wetenschapster uit Oekraïne zou zijn, op de vlucht voor een vreselijke oorlog. Op woensdag 6 april was Liudmyla Shevchenko in het raadhuis om zich te laten inschrijven bij de gemeente Haarlemmermeer. Samen met Elena van de Wall, bij wie zij in huis is en die voor haar tolkt, vertelt zij haar verhaal aan InforMeer.

Mevrouw Liudmyla Shevchenko en Elena van de Wall zijn een van de laatste bezoekers van het raadhuis. Foto: Jur Engelchor.

In een vluchtelingentrein vertrekt mevrouw Liudmyla Shevchenko op vrijdag 25 maart om acht uur ’s avonds vanuit Kiev naar Warschau. In de overvolle, donkere wagon zitten vrouwen, kinderen, huisdieren. Er is zelfs een vrouw met dertien katten. Het licht mag niet aan, uit angst voor raketbeschietingen. Iedereen is gestrest en bang. De reis duurt eindeloos.  

Veilig 

Zaterdagavond 26 maart arriveert de trein, uren later dan gepland, in Warschau. Daar, op het station, zijn fantastische vrijwilligers om de vluchtelingen op te vangen. En daar zijn ook Elena en Henk van de Wall uit Hoofddorp. Zij hebben de hele middag staan wachten, ondertussen via WhatsApp contact houdend met de zoon van mevrouw Shevchenko. Om een uur of zeven kunnen zij hem melden dat zijn moeder veilig bij hen is. 

Uitgenodigd

Elena en Henk van de Wall hebben Liudmyla Shevchenko uitgenodigd om naar Nederland te komen. Zij verblijft nu bij hen thuis. Elena is half Oekraïens, half Russisch en woont al zeventien jaar hier. “Ik heb geen familie in Oekraïne, maar Liudmyla ken ik van vroeger, via mijn ex-schoonfamilie. Door de jaren heen heb ik contact met haar gehouden. Toen de oorlog uitbrak hebben mijn man en ik samen overlegd en besloten om haar uit te nodigen.” 

Bioloog 

Mevrouw Shevchenko wilde eerst niet weg uit Oekraïne. “Maar haar zoon heeft haar overgehaald. In Oekraïne is het voor haar echt niet veilig. Doordat ze vlak voor de oorlog heel erg corona heeft gehad, is ze bovendien verzwakt en loopt ze moeilijk. Ik schrok toen ik haar zag, want ik herinner me haar als een bruisende vrouw.” Elena vertelt dat Liudmyla Shevchenko bioloog is en maar liefst tot haar 82e “met veel passie” aan de universiteit heeft gewerkt. Ze ontving verschillende onderscheidingen voor haar wetenschappelijk werk en gaf lezingen in het buitenland.  

Het Verhaal van Nederland  

Hoe gaat het nu met haar? Via haar tolk Elena zegt Liudmyla Shevchenko: “Goed. Ik ben de Nederlanders heel dankbaar. Ik vind Nederlanders heel warme mensen. Nederland is een prachtig land, waar alles goed op orde is.” Elena vertelt dat ze al verschillende uitstapjes hebben gedaan. “Naar de bollenvelden, naar Amsterdam, naar het strand. Ze is heel geïnteresseerd in Nederland en stelt veel vragen. Weet je wat ze een mooi televisieprogramma vindt? ‘Het Verhaal van Nederland’. Dat kijken we samen, terwijl ik voor haar vertaal. Als ze verder is aangesterkt, wil ze in Nederland musea gaan bezoeken.” 

Telefoon  

Het inschrijven bij de gemeente is nu gebeurd. “Dat ging heel soepel. Iedereen was heel vriendelijk en behulpzaam.” Veel andere zaken moeten nog geregeld worden, zoals een bankrekening openen en een verzekering afsluiten. Ze zijn al wel samen kleren wezen kopen, want mevrouw Shevchenko is hier aangekomen met alleen haar medicijnen en haar paspoort. “Een Nederlandse vriendin van mij heeft haar een telefoon gegeven”, vertelt Elena. “Die had ze voor haar moeder gekocht, maar die kon er niet mee omgaan, dus mocht Liudmyla hem hebben. Echt geweldig.” Via de Wifi kan ze gelukkig contact houden met haar zoon en haar kleindochter in Oekraïne. 

Hoop 

Het allerliefst wil mevrouw Shevchenko terug naar Oekraïne, zodra dat weer veilig kan. “Ik hoop dat de internationale gemeenschap Oekraïne blijft helpen en er alles aan doet om deze oorlog te stoppen”, zegt ze. “En ik hoop dat Oekraïne na de oorlog weer opgebouwd kan worden als een goed en rechtvaardig land waarin mensenrechten worden gerespecteerd.” En tot slot: “Alle Nederlanders heel hartelijk dank voor jullie steun, namens alle Oekraïners!” 

Mevrouw Shevchenko was een van de laatste bezoekers van Burgerzaken in het raadhuis aan het Raadhuisplein. Dat gebouw is nu gesloten. De gemeente is verhuisd. De balies van Burgerzaken, Vergunningen en het Ondernemersplein zijn nu in het tijdelijk gemeentekantoor, Taurusavenue 100 in Beukenhorst.