Help mee gezonde keuzes makkelijker te maken

09 juni 2022
Nieuws

Een gezonde leefomgeving voor kinderen in Haarlemmermeer. Een omgeving waarin de gezonde keuze maken, makkelijk en aantrekkelijk is voor alle kinderen en jongeren. Dat is waar JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) Haarlemmermeer zich voor inzet. Om dit voor elkaar te krijgen is van alles nodig, vooral meer grote mensen!

JOGG Nederland startte daarom de campagne ‘Meer grote mensen’. Ook in Haarlemmermeer zijn allerlei organisaties én dus volwassenen actief die zich ervoor inzetten dat kinderen gezond kunnen opgroeien. Drie van hen stellen zich voor. 

Gratis sportlessen 

Beau is coördinator gezonde leefstijl bij Maatvast Haarlemmermeer. Binnen de organisatie is zij dé aanjager. Met behulp van JOGG Haarlemmermeer heeft Maatvast ervoor gezorgd dat het bij alle jongerencentra aantrekkelijk is voor jongeren om bezig te gaan met gezondheid. Bij alle jongerencentra worden gratis sportlessen aangeboden. Ook is er bij elke locatie een sport- en speluitleenpunt. Het aanbod in de kantine is gezonder geworden. Met gezonde recepten in een eigen ontworpen kookboek en gratis watertappunten stimuleert Maatvast een gezonde leefstijl. 

Beau van Maatvast

Beau vertelt: “De behoefte van de jongeren is leidend voor de programma’s en activiteiten die wij ontwikkelen. Jongeren die na het sporten bij ons komen, vroegen zelf om gezonde alternatieven voor eten, drinken en activiteiten. Daar hebben wij gehoor aan gegeven. Het watertappunt bij Studio 5 is daar een goed voorbeeld van. Tijdens gratis sportlessen tappen de jongeren regelmatig wat water! Het watertappunt staat op een handige plek waar jongeren makkelijk tijdens of na het sporten bij kunnen. We maken het drinken van water zo makkelijk mogelijk.” 

Kindercoach 

Annelore is al meer dan 10 jaar kindercoach in Haarlemmermeer. Met veel passie begeleidt zij kinderen en gezinnen naar een gezonde leefstijl. Twee keer per week kunnen kinderen en jongeren via Team Sportservice Haarlemmermeer gezonde leefstijl lessen volgen. Naast de vaste sportlessen, organiseert zij kookworkshops met gezonde maaltijden en legt zij voor de kinderen contact met een diëtist en/of fysiotherapeut. Er is vaak meer nodig dan alleen bewegen. 

Kindercoach Annelore

“In sommige gezinnen is een gezonde leefstijl niet vanzelfsprekend. Ik vind het belangrijk om de verbinding tussen ouder(s) en kind(eren) te leggen. De kinderen staan voorop maar de verbinding met de ouders is ook heel belangrijk. Het is mooi om te zien dat we een veilige plek kunnen creëren voor kinderen die worstelen met hun gewicht of met bewegen. Het is een uitdaging om afspraken te maken maar ook zo mooi om het proces te zien. Kinderen krijgen echt meer vertrouwen als ze aan de slag gaan met de activiteiten en handvatten die ik ze geef”, vertelt Annelore vanuit de gymzaal in Hoofddorp waar de gezonde leefstijl les net is afgelopen. 

Gezonde leefstijl voor alle Haarlemmermeerders

Regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid draagt al jarenlang bij aan een gezonde leefstijl voor alle inwoners in Haarlemmermeer. 

Ton van Zorg en Zekerheid

Bestuurder Ton geeft aan waarom zij dit doen: “Zorg en Zekerheid staat midden in de samenleving en moedigt een gezonde leefstijl aan. In de regio ondersteunen we bijvoorbeeld al jaren de JOGG-aanpak. Dat doen we door een financiële bijdrage, maar ook door inzet van kennis, ervaring en advies van onze medewerkers. We staan achter JOGG, omdat de jeugd onze toekomst is. Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast is gebleken dat als iedereen vanuit dezelfde aanpak ouders en kinderen helpt om een gezond gewicht te krijgen of houden, dit daadwerkelijk leidt tot een gezondere jeugd.” 

Doe ook mee! 

Stichtingen, verenigingen, organisaties en Haarlemmermeerders die zich ook willen inzetten voor een gezonde leefstijl kunnen contact opnemen met JOGG Haarlemmermeer of Gezond&Meer. Zij helpen graag met het stimuleren van een gezonde leefstijl en gaan graag in gesprek over nieuwe initiatieven of ideeën om nog meer inwoners te bereiken.