Hand die stand op een gasmeter aanwijst

Help anderen energie te besparen

11 november 2022
Duurzaamheid

Nu de energieprijs de pan uit rijst, zoeken veel mensen naar manieren om energie te besparen. Energiecoaches van Energiebank Haarlemmermeer helpen daar graag bij. De Energiebank zoekt nog mensen die als energiecoach aan de slag willen. Aarnoud van der Deijl, energiecoach van het eerste uur, vertelt wat het inhoudt en waarom hij zelf dit vrijwilligerswerk is gaan doen.

Door een artikel in Trouw over energiearmoede ging jaren geleden bij Aarnoud van der Deijl een lichtje branden. Aarnoud is dominee bij De Ark in Hoofddorp, een ‘groene’ kerk die zich inzet voor duurzaamheid en milieu. “Ik realiseerde me opeens dat je twee vliegen in één klap kunt slaan door mensen te helpen energie te besparen. Want dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee.” 

Energiebank Haarlemmermeer 

Aarnoud volgde een training tot energiecoach bij NMCX en ging samen met vijf anderen als vrijwilliger aan de slag. Dit leidde in 2018 tot de oprichting van Energiebank Haarlemmermeer, die vooral mensen met een laag inkomen helpt om grip te krijgen op hun energiekosten. Door corona lagen de werkzaamheden een tijd stil, maar nu kunnen energiecoaches vol aan de bak. Want de energiecrisis heeft hard toegeslagen en iedereen is doordrongen van de noodzaak om minder energie te gebruiken. 

1.500 adressen 

De gemeente heeft de Energiebank daarom gevraagd er een schepje bovenop te doen. Daar is ook geld voor beschikbaar gesteld. Het doel is om vóór eind 2023 zo’n 1.500 adressen geholpen te hebben. Aarnoud: “Inwoners kunnen ons bellen of mailen. Wij maken dan een afspraak bij hen thuis. Dat doen we omdat want ieder huis en iedere situatie anders is. Samen met de bewoners kijken wij waar en hoe zij energie kunnen besparen.” 

Energiecoach Aarnoud van der Deijl laat een radiatorventilator zien aan een inwoner. Foto: Jur Engelchor

Eenvoudige maatregelen 

Het gaat niet om grote maatregelen die veel kosten, zoals woningisolatie of zonnepanelen, maar juist om zaken die met wat handige tips gemakkelijk zijn te realiseren. “We geven mensen inzicht in hun energieverbruik. Waar kun je op besparen? Deels is het een kwestie van gedrag, denk aan het lager zetten van de thermostaat, of korter douchen. Deels gaat het om technische maatregelen zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of –ventilatoren, ledlampen of een waterbesparende douchekop.” Het advies is voor iedereen gratis. En voor mensen met een laag inkomen zijn de materialen ook kosteloos. 

Betere keuzes 

De energiecoaches zijn geen moralisten, zegt Aarnoud met nadruk. “Wij vertellen mensen niet wat ze moeten doen. Dat is helemaal aan hen zelf. De een heeft behoefte aan een warmer huis dan de ander. Maar als je beter inzicht hebt in je energiegebruik en de kosten, kun je betere keuzes maken.”  

Aanmelden 

De Energiebank kan nog energiecoaches gebruiken. Je hoeft vooraf niet heel veel van energiebesparing af te weten, want je krijgt een training van twee dagdelen. Ook loop je eerst mee met een ervaren energiecoach. “Belangrijk is wel dat je een beetje met mensen om kunt gaan. Sommige mensen zijn handiger dan anderen, dus je kunt er ook voor kiezen om als fixer aan de slag te gaan en je te richten op het aanbrengen van de energiebesparende producten.” 

Interesse? Kijk voor aanmelden en meer informatie op www.energiebankhaarlemmermeer.nlexterne-link-icoon.
Wie in contact wil komen met een energiecoach, kan ook op deze website terecht.