Haarlemmermeerse Veteranendag gevierd

11 oktober 2022
Nieuws

Ruim honderd veteranen en belangstellenden waren zaterdag 8 oktober in het Dorpshuis in Badhoevedorp aanwezig bij de Haarlemmermeerse Veteranendag. Naast indrukwekkende en boeiende toespraken, werd het programma muzikaal omlijst door het Haarlemmermeers Mannenkoor.

Ontroerend en indrukwekkend waren de woorden van Thea Meulders over haar jaren in verscheidene Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als ‘veteraan aan de andere linie’, zoals zij het zelf omschrijft, voelt zij zich nauw verbonden met de veteranen. Het is moeilijk voor te stellen hoe zij, samen met haar moeder en babyzusje, als 3-jarig meisje gevangen zat. Onder de meest erbarmelijke omstandigheden hebben ze moeten overleven. Toen zij in 1946 met de boot in Nederland aankwamen, kwamen ze terecht in een verwoest landschap, een hele ‘andere’ oorlog. Nu, in het dagelijks leven, is het kamp soms ineens heel nabij. Bij het horen van huilende kinderen, een bepaalde geur, een bepaald gerecht. Het verdriet zit aan de oppervlakte, maar Thea is blijven praten, ze vertelt het verhaal, maakt zich sterk voor het feit dat Nederland op 15 augustus 1945 ècht werd bevrijd. Iedereen moet weten wat er destijds is gebeurd. Laat deze geschiedenis zich niet herhalen.

Burgemeester Marianne Schuurmans hield een toespraak. Foto: Jur Engelchor.

Schrijver, film- en documentairemaker en presentator Gijs Wanders vertelde een boeiend verhaal over zijn werk als journalist en reporter in oorlogsgebieden. “Ik wilde vroeger graag ontdekkingsreiziger worden, nieuwsgierig als ik ben”. Niet zo vreemd dat hij zijn ziel en zaligheid legde in alle reizen. Als reporter verslag uitbrengen, de mensen informeren, laten zien onder welke omstandigheden mensen in andere culturen leefden. Ondersteund door filmpjes en mooie foto’s liet hij vooral de andere kant van de oorlog zien. Hij vertelde over de bevolking in Afghanistan, hoe sterk zij waren. Zij zagen nog een toekomst en hadden hoop. Er werd samen muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Ook hij benadrukte hoe belangrijk het is om over nare dingen te blijven praten met elkaar, uit je gevoel, blijf er niet mee rondlopen. Iedere veteraan draagt de gevolgen van een uitzending met zich mee, hoe klein of hoe groot ook.

De muzikale inbreng werd verzorgd door het Haarlemmermeers Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’.
Burgemeester Marianne Schuurmans sprak haar dankbaarheid en waardering uit naar de veteranen. De bijzondere en waardevolle verbinding en saamhorigheid tussen de veteranen was voelbaar tijdens deze middag in het Dorpshuis.