Gemaalhuis met zeer energiezuinige woningen gereed

Gemaalhuis met zeer energiezuinige woningen gereed

30 juni 2020
Wonen

Het woningbouwproject Het Gemaalhuis, aan de Kruisweg in Hoofddorp is gereed. Op deze nieuwe woningbouwlocatie, nabij Hyde Park, het stadspark en het station van Hoofddorp zijn 84 woningen gerealiseerd. De woningen en appartementen zijn gebouwd volgens het ‘ZEN-principe’: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De energiebehoefte voor verwarming, koeling en ventilatie is extreem laag en met zonnepanelen wekken de woningen zelf duurzame energie op.

Architectuur gebaseerd op gemalen 

De architectuurstijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieursarchitectuur uit de negentiende eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. 

Gemaalhuis met zeer energiezuinige woningen gereed. Foto: Timpaan

Jurgen Nobel, woningbouwwethouder:

“Bij Het Gemaalhuis komen voor mij meerdere portefeuilles samen. Ik ben niet alleen wethouder woningbouw, stadscentrum Hoofddorp, maar ook energietransitie en financiën. Dit is weer een prachtige toevoeging voor het stadscentrum, maar dit draagt ook bij aan het verminderen van het energieverbruik. En dat is weer goed voor de portemonnee van de mensen die hier gaan wonen. Eerder mocht ik de vlag op het dak zetten, omdat het hoogste punt bereikt is. Nu is de oplevering.” 

Ingeborg de Jong, directeur projectontwikkelaar Timpaan:

“Het is altijd een genoegen om in de eigen gemeente Haarlemmermeer een woningbouwplan te ontwikkelen, samen met de gemeente en onze partners. Het Gemaalhuis vormt een blijvende herinnering aan de historie van Haarlemmermeer met zijn gemalen, en tegelijk zijn het fijne woningen in een heerlijk woonklimaat.”