De afsluiting van de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout.

Geen afsluiting dijk in Rijsenhout

07 februari 2023
Nieuws

In november 2021 heeft de gemeente Haarlemmermeer een proef gedaan met een afsluiting van de Aalsmeerderdijk voor autoverkeer ter hoogte van Verremeer in Rijsenhout. Nadien heeft de gemeente de proef geëvalueerd. Daaruit blijkt dat de afsluiting niet nodig is.

Tellen

Uit de proef en de tellingen kort vóór en na de afsluiting bleek dat er minder autoverkeer op de dijk rijdt dan verwacht. Die verwachting was gebaseerd op eerdere tellingen uit 2018.

Tijdelijke afname?

Waar het door kwam dat er minder autoverkeer op de dijk rijdt, was nog niet duidelijk. Het kon een tijdelijke afname van het verkeer zijn, net als op de A4 en de N196, tijdens de coronacrisis. Om de proef goed te kunnen evalueren en het effect van de coronacrisis op het rijgedrag en gebruik van de dijk uit te sluiten, heeft de gemeente het verkeer nog eens extra laten tellen.

Blijvend minder verkeer

De tellingen hebben bevestigd dat er minder auto's op de dijk rijden dan verwacht. Daarom is het niet nodig de dijk af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, vooral auto’s.

Fietsstraat

Ook bij het huidige aantal auto’s op de dijk kan er een fietsstraat worden aangelegd. Dat is een straat waar de auto te gast is en niet harder mag rijden dan 30 km per uur. De dijk wordt, door een fietsstraat te maken, geschikter voor recreatie. Bovendien verbetert de verkeersveiligheid.

Evaluatie Ringdijk en Ringvaart

Binnenkort bespreekt de gemeenteraad de uitvoering van de Visie Ringdijk Ringvaart van de afgelopen vier jaar. In deze visie staat het plan van de gemeente om de Ringdijk in Rijsenhout af te sluiten. Vooruitlopend op deze evaluatie heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad geïnformeerd dat een afsluiting niet nodig is.

In november 2021 was er in Rijsenhout een proefafsluiting van de Aalsmeerderdijk bij Verremeer. Foto: Danny de Casembroot