Het nieuwe Scoutinggebouw

Een nieuwe, strakke en blauwgekleurde Scouthoeve

06 april 2023
Nieuws

De aannemer zou het liefst gisteren nog beginnen. Hij is helemaal klaar voor de bouw van het nieuwe clubhuis van Scouting Terraqua in Badhoevedorp. Aan de Snelliuslaan moet het verrijzen, dat strakke, frisse en blauwgekleurde nieuwe paleisje voor de scouts.

Maar het is nog even wachten op het slaan van de eerste officiële paal met hulp van wethouder Marjolein Steffens-van de Water. Op 15 april is het zo ver. Als alles een beetje mee zit, kan het lint nog voor dit jaar voorbij is, in tweeën worden geknipt.

Schoolgebouw

Hoewel voorzitter Edwin Bloem reikhalzend naar die momenten uitkijkt, was niet iedereen bij Scouting Terraqua bij voorbaat overtuigd van de voordelen die het nieuwe onderkomen biedt, vertelt hij.

Dat zit zo. Het vorige onderkomen van de scouts was het restant van een gebouw van het Haarlemmermeer Lyceum. En de indeling van een schoolgebouw met aparte lokalen kwam de scouts en hun dikwijls leeftijdsgebonden activiteiten eigenlijk prima uit.

In het nieuwe clubgebouw zijn er minder mogelijkheden om bijvoorbeeld de Welpen, Bevers en Dolfijnen een eigen plek te geven. Aan de andere kant, benadrukt Edwin Bloem, was het een erg oud schoolgebouw dat niet meer kon worden opgeknapt, niet duurzaam is en ook niet duurzaam te máken.

Financieel avontuur

Voor Edwin Bloem en de andere bestuurders betekent het nieuwe clubgebouw vooral een financieel avontuur. In totaal is er 565.000 euro nodig. Een deel ervan komt uit een lening die Terraqua heeft afgesloten. Mét - en dat is doorslaggevend voor Terraqua en de bank -  gemeentegarantie. Ook komt er geld binnen via tal van acties van de scouts, niet in de laatste plaats van de voorzitter zelf, fondsen en crowdfunding. Daarvan is op het moment van schrijven zo’n 80 procent binnen. Meedoen met de crowdfundingsactie kan hier: https://www.steunscouting.nl/project/badhoevedorpexterne-link-icoon. Vlak voordat het gesprek met Edwin Bloem begint, krijgt hij mooi financieel nieuws binnen, namelijk dat een oud clubgebouw van de scouts aan de Reigerstraat is verkocht. “Mooi dat dat is gelukt.”

Het nieuwe Scoutinggebouw.

Land en water

Scouting Terraqua, 150 leden groot, van wie 100 jeugdleden, is het resultaat van een fusie van Scouting Lady Bowen Powell, een landgroep en Scouting Leeghwater, een watergroep. De naam Terraqua is hiermee verklaard. Volgens de voorzitter is het best bijzonder dat binnen één scoutinggroep land en water als het ware samen komen. “Het is bij ons en-en. Meestal is het of-of.” Voor de scouts van Terraqua is er door de versmelting van een land- en watergroep een mooie keuzemogelijkheid. “Niet iedereen vindt het even prettig op het water, sommigen vinden dat een beetje eng. Voor andere scouts is het water juist het échte werk.”  Als de Badhoevedorpse scouts het water op gaan, is dat vrijwel altijd de Ringvaart. En voor de scouts die liever op het vasteland blijven, is er het schoolplein van de nabijgelegen Rietveldschool.

Wifi

Scouting staat extra in de jeugdige belangstelling sinds en dankzij corona. De waarde en het plezier van samen buiten zijn en op avontuur gaan, wordt sinds de pandemie beter dan ooit tevoren ingezien.

Sowieso in deze tijd, waarin kinderen een groeiend aantal uren achter schermen van verschillende formaten doorbrengt, is scouting een goed idee. Scouting bevordert hun persoonlijke ontwikkeling en hun zelfredzaamheid, zegt Edwin Bloem.

Maar zich afzetten van internet, dat doet de voorzitter van Terraqua zeker niet. “Zonder wifi geen kamp voor de scouts”, zegt hij onomwonden. 

Lachende kindergezichten

Dat is ook belangrijk voor de ouders van de jongste scouts, als ze voor het eerst op kamp gaan. “Die zijn daar zenuwachtiger voor dan hun kinderen”, zegt hij lachend. “Ze moeten natuurlijk wel op de hoogte worden gehouden van alle belevenissen.” Terraqua, wil hij maar zeggen is er op het land, het water én het internet.

En tot slot, wat drijft Edwin Bloem zelf? “Voor mij en de andere vrijwilligers van 18 jaar en ouder geldt dat we dit allemaal graag doen voor de lachende gezichten van de kinderen.”

Het Scoutinggebouw vanaf de andere kant gezien.