Drugsafval

Drugslabs en hennepkwekerijen kunnen overal voorkomen

13 december 2022
Openbare ruimte

Een verlaten plek waar ’s avonds busjes af en aan rijden, een zoete, chemische lucht, dichtgeplakte ramen: allemaal signalen dat hier mogelijk iets niet pluis is. Het komt tegenwoordig helaas overal in Nederland voor, dus ook in Haarlemmermeer: hennepkwekerijen, drugslabs en dumpingen van drugsafval. Het goede nieuws: iedereen kan meehelpen om de drugscriminaliteit tegen te gaan.

“Iedereen die in het buitengebied loodsen of kassen heeft, wordt weleens benaderd door mensen die ruimte zoeken. Bijvoorbeeld voor opslag. Meestal gaat het om onschuldige zaken, maar het kán ook om criminele praktijken gaan. Daar moet je op bedacht zijn en weten wat je dan kunt doen”, zegt Lars Kraak. Hij is agrariër in het noorden van Haarlemmermeer, en als bestuurslid van LTO Haarlemmermeer betrokken bij het project Veilig Buitengebied. LTO behartigt de belangen van boeren en tuinders en zet zich in voor een gezonde land- en tuinbouwsector. 

Geen vrolijke cijfers

Volgens de website NH Drugsalert externe-link-icoonzijn in 2021 in heel Noord-Holland 187 hennepkwekerijen en tien drugslabs (synthetische drugs, cocaïne en heroïne) opgerold en zes opslaglocaties ontdekt. Daarnaast zijn er zestien drugsdumpingen aangetroffen. Geen cijfers om vrolijk van te worden. Daarom zet de overheid (waaronder gemeenten en politie) in Noord-Holland zich samen met veel andere partijen zich in om drugsgerelateerde criminaliteit tegen te gaan. Onder meer door informatie te geven via de website, folders en bijvoorbeeld stands op agrarische beurzen. 

Afpersing en liquidaties 

“Vroeger was dit oneerbiedig gezegd een Brabants probleem, maar inmiddels heeft heel Nederland ermee te maken. Dergelijke praktijken kunnen voor onnoemelijk veel ellende zorgen”, zegt Lars Kraak. In de drugshandel gaat heel veel geld om. Criminele organisaties schrikken niet terug voor afpersing en liquidaties. Drugslabs en hennepkwekerijen zijn bovendien gevaarlijk, denk maar aan ontploffingen, milieuschade en gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld giftige dampen. “Het is belangrijk mensen dat mensen zich hiervan bewust zijn.” 

Aansprakelijk

Als zich strafbare zaken afspelen in jouw schuur, kun je als verhuurder aansprakelijk worden gesteld. Ook als je niets met die zaken te maken hebt. Criminelen die een schuur of een loods willen huren, zeggen niet altijd waar het om gaat, maar je kunt als verhuurder wel voorzorgsmaatregelen nemen. Als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Accepteer geen contante betalingen of stortingen, maak een kopie van het identiteitsbewijs van de huurder, spreek af dat je het pand regelmatig controleert, meld jezelf af bij het energiebedrijf en laat de gemeente weten dat de situatie is veranderd.

Drugsafval. Foto: Shutterstcok

Aanwijzingen 

Wie het vermoeden heeft van een drugslab of hennepkwekerij in de buurt kan contact opnemen met de politie via 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniemexterne-link-icoon via 0800 7000. Aanwijzingen voor een xtc-lab zijn onder meer een zoete, chemische geur, aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans of vloeistofcontainers, bedrijvigheid op ongebruikelijke tijdstippen, witte rook uit de afvoer en busjes dicht bij het gebouw. Aanwijzingen voor een hennepkwekerij zijn bijvoorbeeld de geur, geluidsoverlast door afzuiginstallaties, extra ontluchtingspijpen op het dak, fel kunstlicht dat altijd brandt en dichtgemaakte ramen. 

Agrocoaching 

Boerenbedrijven met financiële of andere bedrijfsproblemen, kunnen extra kwetsbaar zijn om slachtoffer te worden van criminele praktijken. De verleidingen van (veel) geld voor de verhuur van een pand kunnen dan te groot zijn. Daarom biedt Noord-Holland Samen Veilig boeren die daar behoefte aan hebben gratis een eerste gesprek met een agrarisch coach aan. Lars Kraak: “Boeren die om wat voor reden dan ook het gevoel hebben dat ze vastlopen, kunnen een beroep doen op een agrarisch coach. Dat is iemand die met een frisse blik naar het bedrijf kijkt en de ondernemer helpt om inzicht en overzicht te krijgen en een plan te maken voor de toekomst.” 

Kijk voor meer informatie op de websiteexterne-link-icoon.  Meer informatie over agrocoaching via Agrocoachingexterne-link-icoon.