Een voet op een trapper op een rijdende fiets

Doorfietsroute De Hoek

29 augustus 2023
Hoofddorp, Openbare ruimte

De Oude Kruisweg ter hoogte van bedrijventerrein De Hoek wordt aangepast. Er wordt ruimte gemaakt voor een breed snelfietspad in twee richtingen. De werkzaamheden starten op 1 september en duren ongeveer een jaar.

Werkzaamheden vanaf 1 september

Er komt een nieuwe riolering onder de Oude Kruisweg. De nutsbedrijven vervangen verschillende kabels en leidingen of leggen deze nieuw aan. Hiervoor is de weg soms even afgesloten. Dit wordt dan duidelijk aangegeven. De weg kan verder gewoon in één richting gebruikt worden.

Doorfietsroute tussen Hoofddorp en Uithoorn

In de regio wordt steeds meer en verder gefietst. Deze positieve ontwikkeling wil de gemeente Haarlemmermeer graag verder stimuleren door het verbeteren van de fietsinfrastructuur. De zogenaamde metropolitane doorfietsroute tussen Hoofddorp en Uithoorn is een van de doorfietsroutes die hiervoor gerealiseerd wordt. Een metropolitane doorfietsroute is een route tussen steden waarbij de fiets als alternatief vervoersmiddel wordt gebruikt voor de auto.

Waarom een doorfietsroute

Een doorfietsroute heeft als doel om reizigers die naar hun werk gaan te verleiden de fiets als vervoersmiddel te gebruiken in plaats van de auto. De route heeft een aantal positieve effecten:

  • een doorfietsroute kent weinig obstakels die maken dat een fietser moet stoppen en afstappen. Obstakels zijn bijvoorbeeld een kruising met stoplichten of een in – en uitrit die over het fietspad kruist. Dit maakt het fietsen aantrekkelijk.
  • Een doorfietsroute is geschikter voor gebruikers van de speed pedelec, wielrenfietsen en (elektrische) fietsen dan de standaard fietspaden. Door de extra breedte kunnen fietsers met snelheid elkaar veiliger passeren.
  • Vervoer met de fiets is duurzamer dan met de auto, bus of trein: meer woon- werkverkeer met de fiets draagt bij aan verduurzaming van onze gemeente.

Er komt een doorfietsroute bij de Oude Kruisweg ter hoogte van bedrijventerrein De Hoek. Foto: Shutterstock.

Wethouder Marja Ruigrok  van Verkeer & Vervoer:“De wegen in en om de gemeente Haarlemmermeer heen worden steeds voller. Gelukkig stappen mensen steeds vaker en tot hogere leeftijd op de fiets waardoor het autoverkeer afneemt. Een goede ontwikkeling want fietsen is niet alleen goed voor de bereikbaarheid maar ook voor de gezondheid en het milieu. Met deze snelle en veiligere doorfietsroutes trekken we hopelijk nog meer mensen over de streep om vaker de fiets te pakken.”

Omgedraaid

Op dit moment ligt de parallelweg (Oude Kruisweg) direct langs de provinciale weg en ligt het fietspad aan de kant van de bedrijven. In de nieuwe situatie worden de parallelweg en het fietspad omgedraaid. Hierdoor hoeven fietsers en automobilisten elkaar straks niet meer te kruisen op de in- en uitritten van de bedrijven. Daarnaast wordt het fietspad verbreed naar 4 meter waardoor snelle (elektrisch aangedragen) fietsers en langzamere fietsers elkaar veiliger kunnen inhalen en passeren. Ook komt er een afscheiding tussen de provinciale weg en het fietspad. Tenslotte wordt het nieuwe fietspad volledig geasfalteerd.

Vragen?

Neem voor meer informatie over de uitvoering contact op met omgevingsmanager Philip van Wijk via telefoonnummer 06 25 71 12 50 of per e-mail:pwijk3@heijmans.nl). Vragen aan de gemeente? Neem dan contact op met projectmanager Pieter Mulder via telefoonnummer 0900 1852 of via het contactformulierexterne-link-icoon van de gemeente Haarlemmermeer. 

Kijk ook op de minisite Hoofddorpexterne-link-icoon