Digitaal veilig op vakantie
Eindelijk vakantie! Palmstrand, strakblauwe lucht, drankje in de hand. Zo’n gelukzalig moment wil je natuurlijk delen op de sociale media. Begrijpelijk, maar niet verstandig, zegt Peter Breedveld, digitaal wijkagent in Haarlemmermeer. Want inbrekers kijken graag mee. Hij geeft tips over wat je beter wel en niet kunt doen op telefoon, laptop of computer als je op vakantie bent.
Je vakantiekiekjes kun je dus beter niet delen op Facebook of Instagram. “Als inbrekers weten dat je op vakantie bent, kunnen ze op hun gemak bij je thuis kijken of er wat te halen valt. Voor criminelen is het echt een koud kunstje om te achterhalen waar je woont. Bijvoorbeeld via andere foto’s en posts die je deelt. Vaak is het een kwestie van een paar klikken”, zegt Peter Breedveld. Als digitaal wijkagent doet hij onderzoek naar digitale criminaliteit en geeft voorlichting aan collega’s en inwoners over veilig gebruik van internet.
Deel je foto’s ná je vakantie
“Vakantiefoto’s delen is net zoiets als je caravan voor je deur neerzetten, een paar dagen voor je op vakantie gaat. Dan weten inbrekers ook dat je weg bent zodra die er niet meer staat. Deel dus je foto’s ná je vakantie, als je weer terug bent. Wil je toch tijdens je vakantie foto’s sturen naar familie of vrienden, doe dat dan via Whatsapp.”
Gebruik geen openbare netwerken
Andere tip van de digitaal wijkagent: gebruik geen gratis openbare wifi-netwerken. “Hackers kunnen toegang krijgen tot jouw apparaat en je persoonlijke gegevens. Daarmee kunnen ze identiteitsfraude plegen, inloggen op je e-mail, je social media accounts of je bank. Hotels, campings en vakantieparken hebben bijna altijd een beveiligd wifi-netwerk - met een wachtwoord dus. Gebruik dat.” Belangrijk is ook alleen bankzaken te doen op je eigen mobiel, waar je de app van je bank op hebt gezet.
Wees alert op nepberichten én neptelefoontjes
Een bekende truc: een familielid stuur je een whatsappje dat hij z’n telefoon verloren is en dringend geld nodig heeft. In werkelijkheid heb je te maken met een oplichter. “Iets nieuws is dat ze met AI (Artificial Intelligence) ook iemand stem kunnen kopiëren. Dat is in Amerika al gebeurd, maar kan ook hier. Dan word je gebeld door een zogenaamde bekende - maar in werkelijkheid een crimineel - met het verzoek om snel geld over te maken. Bel of app de persoon altijd terug op het bekende telefoonnummer dat jij van hem of haar hebt. Maak nooit zomaar geld over. Achteraf hoor je vaak van mensen die erin zijn getrapt dat ze ‘ergens’ toch een vaag gevoel hadden dat het niet helemaal klopte. Ga af op je onderbuikgevoel.”
Geef je identiteitsbewijs niet af
Tot slot nog de tip om nooit je identiteitsbewijs af te geven. Vaak moet je bij de receptie van een hotel of camping je paspoort of ID laten zien, maar in Nederland mag een receptionist dit niet innemen of er een kopie van maken. Peter Breedveld erkent dat het in het buitenland lastig kan zijn als het hotel dit wel wil. “Wat je eventueel kunt doen is een vooraf gemaakte eigen kopie met afgedekte Burgerservicenummer (BSN) en foto afgeven. Zo’n kopie maak je met de app KopieID van de rijksoverheid. Kijk voor meer tips en informatie ook op http://www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude .”
Even delen dat je lekker in je hangmat ligt is niet verstandig. Foto: Shutterstock