Noodlokalen De Zwaan

De Zwaan toch gered met tijdelijke lokalen

05 september 2022
Nieuws, Zwanenburg-Halfweg

De uitgangspositie was allesbehalve riant en de tijdsdruk groot. Maar het is toch gelukt. De openbare basisschool De Zwaan in Zwanenburg, locatie Wilgenlaan, is aan het nieuwe schooljaar begonnen met drie tijdelijke lokalen erbij.

Deze tijdelijke huisvesting was erg hard nodig en stond al langer bovenaan op de verlanglijst van De Zwaan en van de gemeente. De school groeit haar onderkomen uit maar de complete nieuwbouw laat nog wel even op zich wachten. Zoals de planning er nu uit ziet komt die mogelijk pas in 2024/2025. 

Tussenoplossing

En dus was er een tussenoplossing nodig. Die leek afgelopen voorjaar binnen handbereik maar de drie units die toen waren geregeld moesten worden ingezet voor de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Dat was verschrikkelijk balen voor het schoolteam, de ouders, de kinderen én de betrokken ambtenaren

De tijdelijke huisvesting stond er net op tijd voor het begin van het schooljaar. Foto: Jur Engelchor

Reddende engelen

Het is in deze tijd van krapte bepaald niet eenvoudig om zo’n tijdelijk huisvestingsproject te realiseren. “Er is overal een tekort aan”, zegt Ton van Alphen, projectleider bij het gemeentelijke IB (Ingenieursbureau). “Aan personeel en aan materialen en in het geval van De Zwaan kennelijk ook aan een beetje geluk. Tel daarbij op dat aannemers een volle ordeportefeuille hebben en dat de bouwvak voor de deur stond. Kortom, dit zou een uitdaging worden.”

Samen met Christiaan Homburg, bouwkundig specialist bij het IB, ging hij deze uitdaging begin juli aan. Met een tikkeltje overdrijving kun je stellen dat de reddende engelen de drie tijdelijke lokalen voor de poorten van de hel hebben weggesleept. Maar Ton van Alphen is de eerste om in de eer te delen met collega’s en met de aannemende partijen waarmee hij de afgelopen zomerperiode zeer nauw heeft samengewerkt. “Dat waren trouwens bekende bedrijven uit de omgeving. Hun betrokkenheid heeft ook enorm geholpen.” 

Aan elkaar knopen 

In de marktconsultatie zat een zeer strakke planning met een knellende deadline want alles was erop gericht om De Zwaan aan het schooljaar 2022-2023 te laten beginnen mét de zo felbegeerde uitbreiding.

Die deadline werkte als een filter, vertelt Ton van Alphen. “Partijen konden of niet leveren conform de planning, ze hadden goedkeuring nodig van elders gevestigde management en/of ze hadden het gewoon te druk.”  

Meestal werkt het zo, vertelt hij, dat de hele klus wordt uitgezet bij een geselecteerde hoofdaannemer die alle betrokken onderaannemers coördineert om tot het gevraagde eindresultaat te komen. “Die hoofdaannemer knoopt dat normaal gesproken allemaal aan elkaar.” 

Voetbalkooi

Maar die vlieger ging in dit geval niet op, daar was geen tijd voor. “We hebben gewerkt met verschillende nevengeschikte aannemers die door ons, door het IB van Haarlemmermeer dus, zijn gecoördineerd. Nevengeschikte aannemers zijn de leveranciers van casco-units, een aftimmeraannemer, een elektricien, rioleringen en bestratingen, rijplaten, grondwerk, hekwerken en bebording tijdens de uitvoering. En dan heb ik het verwijderen en terugplaatsen van een voetbalkooi nog niet genoemd.”

Fandango 

“We hadden dagelijks om 8.00 uur een update meeting. Wat is er gebeurd, wie doet wat, wat spreken we af. Dat was de enige manier om het voor elkaar te krijgen. Door aan verwachtingsmanagement te doen en tegelijkertijd een grote toewijding van alle betrokkenen te laten ontstaan. Door snel en eerlijk te informeren zodat vervolgacties konden worden aangepast aan de waan van de dag.”

“En door de kans die we hadden met schoolgebouw Fandango in Nieuw-Vennep. De sloop daarvan is gegund aan een bedrijf in Zwanenburg, de hekken eromheen staan er al een tijdje maar Fandango is nog niet gesloopt.”

“We hebben een deal gemaakt dat we materialen uit Fandango konden hergebruiken voor De Zwaan. Circulariteit in optima forma.” Ton van Alphen noemt kozijnen, ramen, deuren, systeemplafonds, ventilatie-units, kinderkapstokken, verwarmingselementen en toiletgroepen. “Tegen gunstige prijzen.” 

Met vakantie 

“Het was hard werken, het was complex, zeker, maar het heeft ons allen veel voldoening geschonken dat het ons is gelukt om de kinderen op de eerste schooldag dat tijdelijke gebouw te kunnen laten binnenwandelen.”

Wendy Romijn, lid van de duo-directie van De Zwaan, is daar ook blij mee. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze het ruimtegebrek en het daaruit voortvloeiende oneigenlijke ruimtegebruik zat was. Er stonden in De Zwaan steeds meer spullen op plekken die daar niet hoorden. “We hebben nu ruimte voor het schoolteam, voor speellokalen. En we hebben nu eindelijk een gebouw zonder gebreken. Er was hier altijd wel wat kapot of er waren lekkages.”

Terug naar Ton van Alphen. “Ja, de school is weer begonnen, ik kan nu met vakantie”, zegt hij lachend.