Column | Zonnepanelen
Het gaat de goede kant op met duurzame energie in Nederland. Nog voor het einde van dit jaar zullen er in Nederland 80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Onze huizen veranderen daarmee in energiecentrales. Dat is goed nieuws, want zo zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én we verlagen de CO2-uitstoot.
Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid in onze mooie gemeente. Ik spreek daarom vaak met onder andere de brandweer. Daar leven de nodige zorgen over zonnepanelen. De afgelopen periode zijn er behoorlijk wat branden geweest die óf zijn veroorzaakt door zonnepanelen, óf die moeilijk te blussen waren als gevolg van zonnepanelen.
Soms is er sprake van een ondeugdelijke installatie. Soms kan er na verloop van tijd iets veranderen in de installatie. Of het onderhoud wordt vergeten. En als de zonnepanelen helemaal aaneengesloten op een dak liggen, dan kan dat het bluswerk bemoeilijken, of soms zelfs onmogelijk maken. Een brand waarbij je alles verliest: je huis, je spullen en daarmee ook vaak waardevolle herinneringen: dat is zó vreselijk.
Daarom is het zo belangrijk om zonnepanelen regelmatig te checken. Een van de belangrijkste taken van de brandweer is - naast het blussen van branden - het voorkómen van branden (en daarmee het voorkomen van veel ellende en verdriet). De brandweer heeft daarom een campagne ontwikkeld: Veilig huis Vinkie. Op de website www.veilighuisvinkie.nl vindt u tips en afvinklijstjes die helpen bij het vinden van gecertificeerde installateurs en voor onderhoud van de zonnepanelen.
Regelmatig checken en goed onderhoud: dat helpt dus om brand te voorkomen. En daarom ben ik nú al fan van Vinkie!