Column | Wachtwoorden

06 juni 2023
Column burgemeester

Moppert u ook weleens als u weer een nieuw wachtwoord moet instellen? Of gebruikt u overal uw geboortedatum, of uw huisnummer en postcode als wachtwoord? En gebruikt u dan voor het gemak voor alles hetzelfde wachtwoord? Dan moet u echt verder lezen. Vanochtend hoorde ik namelijk op de radio dat op dit moment van iedereen in Nederland de persoonsgegevens ‘op straat’ liggen. Nee, er is vannacht geen supergrote hack geweest. Maar er zijn de afgelopen maanden zóveel hacks geweest, dat we ervan uit moeten gaan dat inmiddels de persoonsgegevens van álle Nederlanders gestolen zijn.

Misschien zult u daar nooit iets van merken. Maar onze persoonsgegevens worden niet uit liefdadigheid gestolen. Criminelen gebruiken ze om bijvoorbeeld valse identiteiten aan te nemen. Of om bankrekeningen leeg te stelen, of om crimineel geld wit te wassen. De gevolgen kunnen enorm groot zijn. Vaak is dat ook geen kwestie van een eenmalig incident, maar van langslepende zaken die iemands leven enorm beinvloeden.  

Wij kunnen er niets aan doen als onze persoonsgegevens bij een grote organisatie worden gestolen. Maar we kunnen er wél voor zorgen dat we niet geconfronteerd worden met de gevolgen. Het is simpel: gebruik voor álles waar u een wachtwoord voor nodig heeft, een automatisch gegenereerd sterk wachtwoord. Gebruik nóóit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Sla uw wachtwoorden op in een digitale wachtwoordkluis. En gebruik waar dat kan de tweestapsverificatie, waarbij u na het invoeren van uw wachtwoord een code krijgt toegestuurd.  

Risico’s 100 procent uitsluiten is onmogelijk. Maar wie de voordeur wagenwijd open laat staan, kan wachten op iemand die daar misbruik van maakt. Die deur goed op slot doen is méér dan het halve werk.