Column | Voorkom inbraak

05 juli 2022
Column burgemeester

De vakanties staan weer voor de deur. Veel mensen gaan voor de eerste keer sinds twee jaar weer op pad. Maar er komt wel veel bij kijken. We hebben allemaal de beelden van lange rijen gezien die bij Schiphol staan, maar ook de berichten dat er veel vluchten gecanceld worden in juli en augustus. Maar ook op de weg kan het waanzinnig druk zijn, op diverse zwarte zaterdagen.

Genoeg om aan te denken. Maar vergeet ook uw eigen huis niet. Want het is een feit dat inbrekers juist toeslaan in vakantieperiodes. Veel mensen hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die ‘beveiliging’ plotseling weg. Een inbraak is niet alleen vervelend, omdat uw televisie of iPad gestolen is, het is ook een emotionele gebeurtenis als het u overkomt. Dus als u weggaat, ook al is het maar even, wees alert en doe de deur goed op slot, de ramen dicht en een lichtje aan. Doe alsof u thuis bent. Laat bijvoorbeeld koffiekopjes staan en zorg voor een bewoonde indruk door automatische verlichting. Denk ook aan het tuinhek en de schuur!

 We hebben de ogen en oren van alle inwoners nodig. Wist u dat een groot deel van de aanhoudingen bij woninginbraken komt door alerte inwoners die bij een verdachte situatie direct 112 bellen? En wist u dat 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet? 

Als burgemeester moet ik die waarschuwende vinger omhoogsteken. Maar als mens wil ik ondanks al die waarschuwingen iedereen een heerlijke vakantie toewensen.