Column | veilig barbecueën
Wat was het vorige week woensdag een spannende dag. Poly zorgde in een paar uur tijd voor ongekende schade. Zo’n 200 bomen legden het loodje. Eind vorige week stond de teller al op bijna 670.000 euro aan kosten voor onder andere snoeien en opruimen. En dan heb ik het nog niet over alle schade die u misschien heeft opgelopen.
Gelukkig werd het ook snel weer mooi weer, met zaterdag en zondag tropische temperaturen. En traditiegetrouw steken we dan de barbecue aan. Gezellig in de tuin, met familie, vrienden én kinderen, heerlijk! Maar - en ik weet dat ik in herhaling val - neemt u alstublieft goede voorzorgsmaatregelen.
De brandweer attendeerde mij op een artikel in het Noord-Hollands Dagblad: de afgelopen weken zijn in het Brandwondencentrum in Beverwijk flink wat slachtoffers met ernstig letsel als gevolg van barbecueën opgenomen. Onder de slachtoffers waren ook drie kinderen. Veel van de slachtoffers hebben brandwonden die zijn ontstaan door het gebruik van brandbare vloeistoffen. Daarbij komt altijd een gaswolk vrij. Als daar één vonkje bij komt, ontstaat een levensgevaarlijke steekvlam.
Brandwonden zijn echt vreselijk, voor volwassenen, maar zeker voor jonge kinderen. Daarom hier nog een keer de tips voor veilig barbecueën: kies een stevige plek voor de barbecue, zodat deze niet zomaar om kan vallen. Of nog erger: omver getrokken kan worden door een dreumes of peuter. Houd uw kinderen en huisdieren op minstens twee meter afstand van de barbecue. En: gebruik aanmaakblokjes om de barbecue aan te maken. Gebruik nóóit aanmaakgel of brandbare vloeistoffen. Levenslange pijn staat in geen verhouding tot tien minuten later gaan barbecueën.
Ik wens iedereen gezellige, lekkere en vooral veilige barbecues!