Column | Valentijn

13 februari 2024
Column burgemeester

Ik probeer een paar keer per jaar ’s avonds mee te gaan met de politie, de Koninklijke Marechaussee (Kmar) op Schiphol en met onze handhavers. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in onze gemeente (en daar hoort Schiphol ook bij). Ik heb veel overleg met de politie, de Kmar en onze eigen handhavers, maar dat is altijd op kantoor. En het is juist zo belangrijk om te zien wat ‘op straat’ gebeurt.

Iedere keer weer ben ik onder de indruk van wat deze mensen allemaal meemaken. Ze zien de meest ernstige ongelukken, ze hebben te maken met mensen met (ernstig) verward gedrag en met jongeren die in de problemen dreigen te komen. En daarnaast zijn er ook nog de gewone dagelijkse dingen. Controle op fietslichten bijvoorbeeld, of op opgevoerde fatbikes. Ze dragen dagelijks bij aan uw en mijn veiligheid. Dat is aan de reacties die zij krijgen overigens niet altijd te zien. Zowel op straat als op social media worden hen de meest verschrikkelijke verwensingen om de oren geslingerd.

We vinden allemaal dat dit de belangrijkste taak is van de politie, de Kmar en de handhavers van de gemeente: het vangen van boeven of het bekeuren van ánderen. Maar als we zelf een overtreding begaan, is ‘ga toch boeven vangen’ nog de meest onschuldige verwensing.

Deze week is het Valentijnsdag, op woensdag 14 februari. Dan verras je je geliefde met een bos bloemen of een romantisch etentje. Maar ik gebruik mijn ‘Valentijn’ dit jaar voor een shout-out naar al onze handhavers én hulpverleners: heel erg bedankt voor jullie enorme inzet voor onze samenleving!