Column | Speedmobiel

30 april 2024
Column burgemeester

Haarlemmermeer wordt gekenmerkt door de 31 kernen en het uitgestrekte buitengebied. Zeker de kleine kernen hebben een dorps karakter, waar mensen elkaar kennen. De onderlinge verbinding is groot. Die combinatie - kleine dorpse kernen, buitengebied, maar ook stedelijk gebied - maakt het hier zo fijn wonen.

Tegelijkertijd is het buitengebied ook in trek bij criminelen. Want in een afgelegen schuur of loods denken zij ongestraft hun gang te kunnen gaan. En we weten inmiddels dat drugslaboratoria niet alleen in de zuidelijke provincies zijn te vinden. Onlangs nog werd er een groot drugslab ontdekt aan de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout. Niet eens zo heel erg afgelegen, maar toch konden de criminelen hier ongezien hun gang gaan.

Vaak zijn er wel signalen dat ergens een drugslab is. Maar ja, die moet je dan wel herkennen. Soms ruik je iets vaags, of je ziet wel heel vaak vreemde auto’s op een locatie waar eigenlijk niemand iets te zoeken heeft.

En daarom staat op donderdag 2 mei op de weekmarkt in Rijsenhout een heuse Speedmobiel. Hierin is een drugslab nagebootst en wordt informatie gegeven over hoe je een drugslab herkent.

Want: het herkennen van een drugslab is belangrijk. De productie van drugs brengt grote risico’s met zich mee. Er komen giftige dampen vrij, er is een groot risico op brand of ontploffingen, om maar niet te spreken van criminele afrekeningen.

Na het herkennen van signalen volgt nog een belangrijke stap: het melden van dat signaal bij de politie. Ik snap heel goed dat dit heel spannend kan zijn. Heeft u wat gezien en denkt u dat het een drugslab is? En durft u niet naar de politie? Meld het dan bij ‘M’ (Meld Misdaad Anoniem), telefoon 0800 7000.