Column | Seizoen

28 november 2023
Column burgemeester

De donkere dagen voor kerst zijn officieel begonnen. De dagen worden steeds korter, het is nu ’s middags om 17.00 uur al donker. Ik houd van dit seizoen, dat voor mij begint met Halloween. Maar die laatste weken voor kerst hebben iets extra’s. Er moet van alles voorbereid en bedacht worden: cadeautjes van de Sint of de Kerstman. Gedichten, het menu (of de menu’s) voor het kerstdiner, de kerstlunch of -brunch. Er moeten oliebollen worden gebakken of gekocht en de champagneglazen moeten glimmen voor de jaarwisseling.

Voor velen is dit ook het seizoen van hoop en verwachting. De laatste zondag van november viert de Katholieke Kerk Christus Koning, het einde van het kerkelijk jaar. Zondag 3 december begint de advent, de periode waarin christenen de komst van het kindje Jezus verwachten. Iedere adventsweek wordt op zondag één kaars meer aangestoken, tot er vier branden. Tijdens de advent mag ook iedere dag een deurtje in de adventskalender open. Naast het zetten van de schoen voor Sinterklaas is ook dit een feest voor kinderen. Ik vond het altijd heerlijk om de gezichten van mijn kinderen te zien als er ’s ochtends een cadeautje in de schoen zat, of als ze een deurtje van de kalender open mochten doen.

Maar er is ook een groep voor wie deze donkere dagen andere mogelijkheden bieden. De afgelopen dagen is er in de parkeergarages bij het winkelcentrum Hoofddorp in veel auto’s ingebroken. Zelfs wat parkeergeld of een los snoertje kan aanleiding zijn om een ruitje in te tikken of een deur open te breken. Zorg dus dat uw auto leeg is als u hem parkeert.  

Ik wens iedereen heel veel plezier met alle voorbereidingen in dit bijzondere seizoen.