Column | Rondleiding

05 maart 2024
Column burgemeester

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. En bermen vol narcissen en krokussen en bloeiende krentenbomen maken nog geen lente: dat duurt nog zo’n kleine drie weken. Maar had u dit weekend ook niet het gevoel dat het al lente was? Want wat een heerlijk weer was het. En wat hebben we dat verdiend, na al die natte maanden. Ik vond het zó fijn om de zon weer eens op mijn gezicht te voelen.

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om een stuk te fietsen of te wandelen. Onze gemeente leent zich daar uitstekend voor. Nog steeds ben ik verrast door de afwisseling die Haarlemmermeer biedt. En: ook door de rijke geschiedenis. Want die gaat veel verder terug dan de drooglegging in 1852.

Ik mocht onlangs onze gemeente laten zien in de YouTube-serie De Burgemeester. Ik heb de filmploeg meegenomen naar het Cruquius-gemaal om ze daar de lange geschiedenis te laten zien: van de slag tussen de Spanjaarden en Watergeuzen in 1573 op het Haarlemmermeer tot de drooglegging met het toentertijd grootste stoomgemaal De Cruquius.

 Daarna zijn we naar Schiphol gegaan. In 1916 begonnen als klein militair vliegveld, maar in 1917 al een van de grootste vliegvelden in Europa en inmiddels een wereldspeler van formaat. Dankzij Schiphol staat Haarlemmermeer ieder jaar weer bovenaan de lijstjes ‘sterkste economische regio’. Maar: we moeten ook blijven zoeken naar de balans tussen welvaart en welzijn en gezondheid.

De laatste stop was bij Stompe Toren, het kerkje bij Spaarnwoude, het oudste monument van Haarlemmermeer én een van de oudste kerkjes van Noord-Holland. Nu is het een cultureel centrum.

 Nieuwsgierig naar mijn ‘rondleiding’? Kijk dan het filmpje op YouTube.