Column | Prinsjesdag

20 september 2022
Column burgemeester

Terwijl ik deze column schrijf, luister ik naar de voorbeschouwingen van Prinsjesdag op de radio. Voor het eerst sinds twee jaar zal de traditionele rijtoer van de koning en koningin in de glazen koets weer plaatsvinden. Koning Willem-Alexander zal de troonrede voorlezen en de kleding en hoedjes van de kabinets- en Kamerleden en hun partners zullen ongetwijfeld trending worden op de sociale media.

Ik hoop dat het kabinet vandaag zal laten blijken dat het oog en oor heeft voor wat er speelt in onze samenleving. En dat is heel veel. Iedereen maakt zich inmiddels zorgen over de energiekosten, over de woningmarkt, over de inflatie, over de opvang van vluchtelingen. 

Traditiegetrouw is de Miljoenennota al uitgelekt. We weten dus al dat de koopkracht (deels) hersteld zal worden, dat het minimumloon met 10 procent zal stijgen. En dat betekent dat gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, ook stijgen. En gelukkig wordt eindelijk actie ondernomen om de energierekening binnen de perken te houden. 

Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik ben dus heel blij met de 100 miljoen euro die het kabinet wil besteden om kwetsbare jongeren uit de criminaliteit te houden. Ik hoop dat ook de 1 miljard die het kabinet uittrekt om kansenongelijkheid in het onderwijs te bestrijden, kwetsbare jongeren zal helpen. Hoe beter je start op school, hoe beter je kansen in de samenleving. 

Haarlemmermeer is een veerkrachtige en ondernemende samenleving. Maar ik zie de zorgen bij velen van u en ik zie die zorgen toenemen. Ik hoop daarom van harte dat we snel aan de slag kunnen met de positieve cijfers uit de Miljoenennota.