Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Opvang

17 januari 2023
Column burgemeester

Wist u dat we in Haarlemmermeer over een periode van al meer dan een jaar ruim drieduizend vluchtelingen hebben opgevangen? We vangen veel Oekraïense vluchtelingen op, maar ook vluchtelingen uit andere landen, zoals Afghanistan en Syrië. Allemaal mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld, onderdrukking, ziekte en honger. Mensen die op zoek zijn naar veiligheid, die dromen van een leven zonder angst, van een leven met een toekomst.

Onze hoteliers spelen een grote rol in de opvang van vluchtelingen. Natuurlijk krijgen ze daar een vergoeding voor, maar ze doen zoveel méér dan alleen een hotelkamer bieden. Zonder er veel woorden aan vuil te maken, zorgen ze voor een thuis. Ze kijken naar wat mensen nodig hebben om langere tijd in een hotel te verblijven, ze organiseren activiteiten en kijken verder dan de gebruikelijke hospitality.

Maar niet alleen de hoteliers zetten een stap extra. Ook inwoners namen Oekraïense vluchtelingen in huis. Daarnaast zorgen inwoners van Haarlemmermeer ervoor dat er zaken geregeld worden, zoals onderwijs, taallessen, sportactiviteiten en het in contact komen met elkaar. Vrijwilligers, verenigingen, clubs en kerken doen dat gewoon.

Gisteren heb ik een aantal inwoners hiervoor mogen bedanken. En ik doe dat op deze plek nog een keer. Want het is én blijft bijzonder hoe u ervoor zorgt dat mensen die alles wat ze hadden achter hebben moeten laten en hebben moeten vluchten, hier toch een (tijdelijk) thuis vinden.   

Dus iedereen: hoteliers, vrijwilligers, clubs, verenigingen, organisaties, particulieren die mensen in huis hebben genomen: heel erg bedankt voor uw ruimhartigheid, voor uw samenhorigheid en voor uw hulp!