Column | Ontmoeten

26 september 2023
Column burgemeester

Gezellig met vrienden uit eten gaan. Of op straat een spontaan praatje maken met de buren. Voor de meeste mensen is dit heel normaal: wij zijn sociale wezens en we zoeken elkaar daarom op.

Maar wat nu als u moeite hebt om zomaar een gesprek aan te knopen? Of als het lastig is om vriendschappen te sluiten? Wat als u avond aan avond thuiskomt en niemand hebt om mee te praten? Dat dóet wat met je. We denken vaak bij eenzaamheid aan oudere mensen, die steeds meer alleen komen te staan. Als de partner bijvoorbeeld is overleden en de kinderen het huis uit zijn en hun eigen (drukke) leven hebben. Maar eenzaamheid komt bij alle leeftijden voor. Sterker nog: steeds meer jongeren voelen zich eenzaam. En de periode die achter ons ligt, de pandemie, heeft dat niet beter gemaakt.

We leiden allemaal ons leven, met onze familie, vrienden en kennissen. Maar denkt u zich eens in dat niemand u zou zien, niemand aandacht aan u besteedt, niemand u gedag zegt, een praatje met u maakt, niemand vraagt hoe het met u gaat.

Woensdag 27 september gaat in Haarlemmermeer de Week van de Ontmoeting van start. Een week waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd, en aandacht wordt gevraagd voor het groeiende probleem van eenzaamheid. Maar het gaat natuurlijk niet om die ene week. Zeg eens wat vaker gedag tegen mensen op straat. Maak een praatje met anderen. Weten dat anderen je zien, is al een geweldig middel tegen eenzaamheid.  

Bent u eenzaam en heeft u behoefte aan een praatje? Of wilt u weten wat u kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt? Kijk dan eens op deze websites: 

Meer voor elkaar: week van de ontmoeting externe-link-icoon
Een tegen eenzaamheidexterne-link-icoon