Column | Ondermijning

19 september 2023
Column burgemeester

Een onderwerp dat hoog op mijn agenda staat, is de aanpak van ondermijning. Ondermijning: dat is de vermenging van de criminele onderwereld met de bovenwereld. Criminelen brengen zo onze rechtstaat en onze veiligheid in gevaar. Om bijvoorbeeld drugs of andere goederen te smokkelen, of geld wit te wassen, zetten criminelen mensen onder druk. Door ze te intimideren of te bedreigen.

Bepaalde sectoren en beroepen zijn heel interessant voor criminelen. Grote luchthavens zoals Schiphol, en de haven van Rotterdam zijn bekende voorbeelden. Maar ook de vastgoedsector wordt misbruikt voor criminele doeleinden. Dat speelt overal en dus ook in onze gemeente. Drugslaboratoria, opslag van illegale goederen, illegale prostitutie, illegale gokhuizen en het witwassen van geld: het gebeurt hier ook. Haarlemmermeer heeft veel uitgestrekt buitengebied, met grote loodsen of schuren. Ideaal voor een crimineel die ongestoord en anoniem zijn gang wil gaan. Maar ook op bedrijventerreinen treffen we het nodige aan. 

Als gemeente doen we al veel om ondermijning aan te pakken. En ik weet dat ook de (vastgoed)ondernemers in Haarlemmermeer dat belangrijk vinden. Daarom ben ik blij met de campagne van Meld Misdaad Anoniem om misstanden in de vastgoedsector tegen te gaan. De campagne vergroot het bewustzijn van vastgoedmedewerkers. Zij zien vaak al signalen van criminaliteit: ongebruikelijke betalingen, vervalste documenten, schijnconstructries. Vastgoedmedewerkers kunnen dit soort zaken anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem. Zo komt hun veiligheid niet in het geding.

Ik hoop dat we zo samen, door bewustwording en het veilig kunnen melden van misstanden, mogelijke openingen voor criminelen kunnen sluiten.  

https://www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/vastgoed externe-link-icoon