Column | Niet normaal

23 mei 2023
Column burgemeester

Vorige week heb ik een pand op een bedrijventerrein in Nieuw-Vennep voor zes maanden laten sluiten. Dat doe ik niet zomaar: in dit pand werden duizenden pillen gevonden. Ook lagen er grondstoffen voor het maken van xtc, een kilo ketamine en 35 kilo wiet. Ook bij een ander pand in de nabije omgeving is een grote hoeveelheid drugs en grondstoffen aangetroffen. En ik ben voornemens ook dat pand te sluiten.

Drugscriminaliteit is ondermijnende criminaliteit. Er wordt veel geld verdiend over de ruggen van anderen. De criminelen zijn gewetenloos en nietsontziend. Ze deinzen er niet voor terug om mensen onder druk te zetten, ze te intimideren, te bedreigen of te mishandelen. Ze maken misbruik van jongeren. Die denken met een klusje lekker snel veel geld te verdienen, maar wie in het net van deze criminelen terechtkomt, komt daar heel moeilijk uit.  

Waarom ik dit hier schrijf? Omdat ik me verbaas en eerlijk gezegd ook erger aan hoe drugsgebruik steeds normaler gevonden wordt. Tijdens een avondje stappen, of gewoon een gezellig avondje bij iemand thuis, tijdens een festival: drugs lijkt steeds meer geaccepteerd. Maar het gebruiken van drugs is niet normaal. Ieder pilletje, ieder lijntje staat garant voor criminaliteit: bedreigingen, mishandeling, afpersing en soms zelfs voor het nemen van mensenlevens.  

Ga lekker feesten, dansen of wat drinken met vrienden. Maar doe dat zonder drugs: je hebt altijd een keuze en je hoeft criminelen niet te faciliteren. Bovendien hanteren de grote festivals in onze gemeente een zero-tolerance-beleid. Word je betrapt met drugs, dan ben je zowel je drugs als je festivalkaartje kwijt.