Column | Minder plastic
We kennen allemaal wel de beelden van de plastic soep: drijvende eilanden van plastic afval in de zee en oceaan. En onlangs was in de krant te lezen dat we - mens en dier - inmiddels allemaal microplastics in ons lijf hebben. Ik denk dat niemand van ons dat een fijne gedachte vindt.
Al jarenlang proberen we samen om het plastic afval te verminderen. We maken steeds meer gebruik van (steeds betere) alternatieven voor plastic wegwerpproducten. Er worden plastics ontwikkeld die recyclebaar zijn, en we zamelen plastic apart van het andere afval in. Maar we zijn er nog niet. Want we gebruiken nog steeds heel veel plastic en er is nog steeds heel veel plastic zwerfafval.
Wist u dat in evenementenvuurwerk ook plastic verwerkt zit? Als dat wordt afgestoken, verspreidt het zich over de wijde omgeving. In Haarlemmermeer zijn veel feesten, festivals en andere evenementen waar vuurwerk wordt afgestoken. Dat was reden voor de gemeenteraad van Haarlemmermeer om te vragen of de gemeente vuurwerk met plastic wilde verbieden.
Er is nog geen landelijke regelgeving voor plasticvrij evenementenvuurwerk. En hoewel een lokaal verbod heel makkelijk lijkt, moet dat ook gehandhaafd kunnen worden. Anders is het zinloos. Maar: als je bij een evenement vuurwerk wilt afsteken, heb je daar een vergunning voor nodig. En in die vergunningen gaan we de verplichting opnemen om plasticvrij vuurwerk te gebruiken.
We hopen allemaal op weer een hele mooie zomer met veel feesten en evenementen. Maar wel met minder plastic in de omgeving. En daarnaast blijven we toch allemaal ons steentje bijdragen aan het verminderen van plastic?