Column | Melden

02 april 2024
Column burgemeester

Soms zie je iets vreemds in de straat waar je woont. Mensen die je daar anders nooit ziet en die huizen lijken te onderzoeken. Of veel auto’s bij een schijnbaar ongebruikte loods. Misschien ruik je een vreemde geur. Maar dan word je weer afgeleid door de dagelijkse gang van zaken. De kinderen moeten naar school gebracht, je moet naar je werk, en aan het eind van de dag denk je er niet meer aan.

Ik denk dat dit iedereen weleens overkomt, ook mij. En soms is het misschien wel vreemd wat we zien of wat we ruiken, maar betekent het verder niets. Maar het kan ook betekenen dat iemand een vuurwerkbom wil plaatsen of dat er een drugslaboratorium in de buurt is.  

Ik lees wel eens op social media dat mensen achteraf tegen elkaar zeggen dat ze het al zo vreemd vonden: al die dure auto’s of die vreemde jongens in de buurt. Maar we moeten dat niet (achteraf) tegen elkaar zeggen: we moeten het melden, bij de politie. Want een drugslab of een vuurwerkbom in een woonwijk brengen enorme veiligheidsrisico’s met zich mee. 

En daarom aan iedereen een dringend verzoek: meld vreemde zaken (en geuren) áltijd bij de politie. Zie je een verdachte situatie, bel dan 112. Heeft het geen spoed, bel dan 0900 8844. Wil je anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke stichting, die nooit informatie van de melder deelt met politie of justitie.