Column | Marechaussee

04 juli 2023
Column burgemeester

Als burgemeester van Haarlemmermeer ga ik over de openbare orde en veiligheid in onze gemeente. En daar hoort ook onze internationale luchthaven Schiphol bij. Iedereen weet dat ik het welkom heten van Sinterklaas een van de hoogtepunten van het jaar vind. Maar ook het meelopen met de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee staat heel hoog op het lijstje.

De afgelopen tijd ben ik een paar keer mee geweest met de marechaussee op Schiphol. Schiphol is een stad op zich. Op de drukste dagen arriveren en vertrekken er meer dan 200.000 reizigers van over de hele wereld. Maar Schiphol heeft ook een druk treinstation, een winkelcentrum en horeca. Mensen die dakloos zijn zoeken er onderdak en warmte. Ook mensen met verward gedrag zoeken de luchthaven op.  

De marechaussees zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen op de luchthaven. Bovendien bieden ze hulp aan diegenen die dat nodig hebben. Dat doen ze met veel passie en verantwoordelijkheidsgevoel. Bij hun werk komen ze de vreemdste zaken tegen. Soms blijkt het onschuldiger te zijn dan het lijkt. Zo hielden zij een man aan die een kalashnikov uit zijn tas leek te halen. Het bleek echter een fles met wodka te zijn. Maar soms is het echt zo ernstig als het lijkt: de marechaussees treffen regelmatig een wapen aan.  

De marechaussees doen hun belangrijke werk onder bijzondere omstandigheden. Als het gaat om de veiligheid van Schiphol, dan vertrouw ik 100 procent op hun oordeel. En ik wil vanaf deze plek al die mannen en vrouwen die er dagelijks voor zorgen dat Schiphol veilig is, een groot compliment geven: heel erg bedankt voor jullie grote inzet!