Column | Lustrum

16 januari 2024
Column burgemeester

Wie mij volgt op Facebook, weet dat ik daar een lange post heb geplaatst over de gemeente Haarlemmermeer: over ons eerste lustrum, in januari 2024. Ik zie u nu denken: eerste lustrum? Nee, dat is geen vergissing, want de níeuwe gemeente Haarlemmermeer, ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude, is deze maand 5 jaar oud.

Vorige week vrijdag was ik voor de opname van een video in het Cruquiusmuseum, op Schiphol en in het kerkje Stompe Toren. Locaties die ik bewust heb gekozen, want daar zie je de diversiteit van onze gemeente. In het Cruquiusmuseum duik je in de geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder. Wist u dat er in 1575 een zeeslag (of eigenlijk ‘meerslag’) was met honderden schepen op het Haarlemmermeer, tussen de Watergeuzen en de Spanjaarden? Helaas hadden de Spanjaarden die dag de wind mee, en wonnen zij.

Op Schiphol stap je, midden in onze polder, de wijde wereld in. Dagelijks zijn daar zo’n 160.000 internationale reizigers, maar ook vele duizenden treinreizigers. En tel daarbij op de vele tienduizenden mensen die op of rond onze luchthaven werken. Mede dankzij Schiphol is Haarlemmermeer dit jaar alweer de sterkste economische regio van Nederland. Maar er zijn ook keerzijden aan zo’n grote luchthaven. We moeten daarom continu zoeken naar een balans tussen welvaart en welzijn.  

De laatste locatie voor de video was het kerkje Stompe Toren in Spaarnwoude, met bijna 800 jaar het oudste monument van onze gemeente. De strandwal waarop dat kerkje staat, is met 5.200 jaar de oudste en meest oostelijke strandwal, ontstaan door de getijden. Deze mooie oude polder weet me iedere keer weer te verrassen.  

Lieve Haarlemmermeerders, allemaal van harte gefeliciteerd met het 5-jarige bestaan van onze mooie en gevarieerde gemeente.