Column | Licht

19 december 2023
Column burgemeester

De laatste week voor Kerstmis. Een drukke week. Op het werk, omdat er nog zoveel moet gebeuren voor het einde van het jaar. Maar ook thuis, met alle voorbereidingen voor de kerst. Cadeautjes kopen en inpakken, of boodschappen doen en diners voorbereiden. Of juist de koffers pakken. We zijn allemaal druk, zodat we straks samen kunnen genieten. Van de kerstviering in de kerk en van het samenzijn met familie en vrienden.

Met kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. Maar het kerstfeest symboliseert óók de terugkeer van het licht. Een belangrijk symbool in álle religies. Bij moslims is de profeet de ‘verlichtende lamp’. Joden herdenken tijdens Chanoeka de overwinning van het licht op de duisternis. Ook Hindoes vieren de overwinning van het licht op de duisternis, tijdens Divali, het lichtfeest. Maar of je nu wel of niet gelovig bent: we hebben allemaal behoefte aan licht in ons leven.

Dat geldt vooral voor hen die de eindjes moeilijk of niet aan elkaar kunnen knopen. Die een geliefde verloren hebben. Die gevlucht zijn voor oorlog in Oekraïne of het Midden-Oosten, of die zich zorgen maken over geliefden in een onveilig land. Voor hen die eenzaam zijn. En voor hen die zich niet veilig voelen in hun huis en leven, of bij wie het licht niet kan doordringen.

Ik wens dat u deze dagen allemaal een licht ziet, en voor elkaar een licht wilt zijn. Want in één ding zijn we allemaal gelijk: we willen gelukkig zijn en in vrede leven.  

Ik wens u allemaal fijne feestdagen!