Column | Kinderraad

23 april 2024
Column burgemeester

De jeugd heeft de toekomst. Die uitdrukking kennen we allemaal. Maar toch praten wij, de volwassenen, vaak over de toekomst van de jeugd zonder hen daarbij te betrekken. Want het gaat vaak om ingewikkelde onderwerpen. Kunnen kinderen wel praten over wat er in de toekomst nodig is, hebben ze het niet liever over zaken waar ze zelf nog plezier aan kunnen beleven?

Het kan best dat niet alles even interessant voor onze jeugd is, maar waarom zouden we kinderen dan toch niet kunnen vragen wat zij belangrijk vinden? En waarom zouden basisschoolkinderen geen plannen kunnen bedenken om hun omgeving beter te maken? Daarom organiseren veel gemeenten, ook Haarlemmermeer, de Dag van de Kinderraad. Vorige week woensdag, 17 april, vond voor deze dag voor de vijfde keer plaats (tijdens corona en vorig jaar is de Dag van de Kinderraad niet georganiseerd).

Als burgemeester mocht ik deze bijzondere raadsvergadering openen. Ik vind het altijd een feest om op de basisschool te komen vertellen wat ‘democratie’ nu precies betekent. En hoe de gemeente, de provincie en het land worden bestuurd. Maar het is nog leuker als de basisscholen naar het gemeentekantoor komen. Om daar, in de prachtig versierde raadzaal, plannen te bedenken, daarover te debatteren en vervolgens over te stemmen. Het was een kleurrijk feestje van de democratie. Dit jaar was het winnende plan het ontwerpen van een gemeentelijk park in het computerspel Minecraft van basisschool Klimop.

 Dit jaar hebben we tijdens de Dag van de Kinderraad ook weer de nieuwe kinderburgemeester gekozen. Onze huidige kinderburgemeester Vivienne geeft bij de wisseling van het schooljaar het stokje door aan Lars van basisschool Klippeholm.

Ik heb genoten van deze dag. Want democratie is belangrijk, en die boodschap overbrengen: daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.