Column | Keuze

30 augustus 2022
Column burgemeester

Ik heb er op deze plek al vaker over geschreven: jongeren die steekwapens bij zich hebben. Omdat ze indruk willen maken, omdat ze denken dat ze zich moeten kunnen verdedigen of om er een roofoverval mee te plegen. Een steekwapen bij je hebben, is niet onschuldig. Want ook als het alleen maar bedoeld is om indruk mee te maken, dan nog is het risico dat zo’n wapen in een ruzie daadwerkelijk gebruikt wordt levensgroot.

Bijna dagelijks staat er wel een bericht in de krant over een steekpartij waarbij jongeren zijn betrokken. Het is allang niet meer iets wat alleen in de grote stad voorkomt. Ook hier, in onze eigen gemeente, lopen jongeren met een steekwapen op zak en zijn er steekincidenten.  

Twee jaar geleden zijn we daarom de campagne YouChoose gestart. Met deze campagne willen we jongeren bewust maken van de risico’s. Bij een steekincident zijn er alleen maar slachtoffers: niet alleen degene die gewond raakt (of erger), ook de dader is uiteindelijk slachtoffer van zijn eigen daad. Met YouChoose laten we jongeren zien dat ze een keus hebben, dat er heel veel andere activiteiten zijn waarmee je ook indruk kunt maken.  

Deze week beginnen de scholen weer. En de komende periode gaan we weer veel YouChoose-activiteiten organiseren. Aanstaande vrijdag, 2 september, trappen we het YouChoose-seizoen 2022–2023 af. Hoe? Dat kan ik nog niet zeggen. Maar houd vooral het YouChoose-Instagramkanaal en de YouChoose-QR-tegels in de gaten. 

Ik hoop dat we ook het komend schooljaar jongeren bewust kunnen maken van de risico’s van het dragen van een steekwapen. En dat je ook op heel veel andere manieren indruk kunt maken. Want je hebt altijd een keuze: YouChoose!