Column | Jaarwisseling

27 december 2022
Column burgemeester

De kerstdagen zijn achter de rug. Veel te snel wat mij betreft, ik vind het heerlijk om deze dagen met familie door te brengen. Maar de tijd gaat gewoon door en over een paar dagen sluiten we het jaar af. Dit jaar kunnen we dat weer traditiegetrouw doen: door samen het glas te heffen en door om middernacht vuurwerk af te steken.

En daar hebben heel veel mensen zin in, zo blijkt uit de media. Er wordt veel legaal siervuurwerk gekocht, maar er is ook enorm veel illegaal vuurwerk in omloop. Dat illegale vuurwerk wordt vaak op een onverantwoorde manier bewaard: in woonwijken, soms gewoon onder een bed waar een kind in ligt te slapen. En u heeft al de eerste berichten over zwaargewonden, waaronder kinderen, kunnen lezen.

Mag ik daarom, als uw burgemeester, maar vooral als uw burgermoeder, een beroep doen op uw verantwoordelijkheidsgevoel en gezond verstand? Vuurwerk, vooral siervuurwerk is prachtig. Dat mag afgestoken worden van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. We hebben traditiegetrouw weer een aantal vuurwerkvrije zones: daar mag géén vuurwerk afgestoken worden, ook niet tijdens de jaarwisseling.externe-link-icoon Knalvuurwerk is vanaf dit jaar verboden en dat mag dus nergens worden afgestoken.  

En mag ik u ook vragen om rekening te houden met elkaar? Ik vraag dat aan jongeren die de knallen leuk vinden, aan de ouders van kinderen die nu al vuurwerk afsteken, aan iedereen die tijdens de jaarwisseling weer ‘losgaat’. Want niet voor iedereen is vuurwerk even leuk.

Ik wens u allen alvast een heel fijne jaarwisseling!