Column | Integrale controles

04 oktober 2022
Column burgemeester

Wat Haarlemmermeer zo bijzonder maakt, is de afwisseling van de dorpen en kernen en het buitengebied. Je hoeft nooit ver te gaan om echt buiten te zijn. Ik geniet daar iedere keer weer van.

In het buitengebied van Haarlemmermeer staan de nodige loodsen. Sterker nog: de afgelopen jaren zijn hier steeds meer loodsen bijgebouwd. En daar laat zich een keerzijde van dat mooie buitengebied zien. Want loodsen in buitengebieden zijn in trek bij criminelen. Ze wanen zich daar onbespied en kunnen daar in redelijke anonimiteit hun (illegale) goederen opslaan, drugs produceren en andere criminele en ondermijnende activiteiten uitvoeren.  

 Wie mij kent, weet dat ik de aanpak van criminaliteit en ondermijning hoog op de agenda heb staan. Ik vind het onverteerbaar dat criminelen geld verdienen over de ruggen van anderen en dat ze anderen daarmee in potentieel gevaar brengen. Ze bereiken hun doel - geld verdienen – door intimidatie, chantage en bedreiging. Een drugslaboratorium of een illegale opslag van zwaar vuurwerk kan een enorme ramp veroorzaken. En wat dacht u van het dumpen van drugsafval?  

 De afgelopen weken heeft de gemeente samen met politie, douane, Liander en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied integrale controles uitgevoerd in een aantal loodsen in Haarlemmermeer. Daarbij is het nodige gevonden, van niet geregistreerde auto’s tot grondstoffen om drugs te maken, van illegale bewoning tot aftappen van stroom, van henneptoppen tot lachgastanks. We blijven deze integrale controles houden en onverwachte bezoeken afleggen bij loodseigenaren en -huurders en hun loodsen en opslagcontainers. Daar ligt voor mij een belangrijke prioriteit: criminaliteit en ondermijning mogen niet lonen. En wij, inwoners en ondernemers in Haarlemmermeer, hebben recht op een veilige woon- en werkomgeving.