Burgemeester Marianne Schuurmans

Column | Gelijke rechten

10 oktober 2023
Column burgemeester

Woensdag 11 oktober is het Coming out day: de dag dat iedereen voor zijn of haar geaardheid mag uitkomen. Dat lijkt heel simpel. Maar het feit dat deze dag er is, geeft al aan dat het nog lang niet zo eenvoudig is. De acceptatie van lhbtiq+ is regelmatig nog ver te zoeken. Ook in Haarlemmermeer laten we morgen daarom de regenboogvlag wapperen.

Morgen is het ook Wereldmeisjesdag. Ook dat is een broodnodige dag. Want overal ter wereld krijgen meisjes minder kansen dan jongens. Ze mogen niet studeren of ze worden uitgehuwelijkt. Ze lopen meer gevaar dan jongens. Ze hebben meer risico om slachtoffer te worden van ontvoering, mensenhandel en gedwongen prostitutie, of zelfs te worden vermoord. 

Ook in Nederland hebben meisjes en vrouwen nog steeds niet dezelfde kansen en mogelijkheden. Een man die goed onderhandelt over zijn salaris, is een goede onderhandelaar. Een vrouw die onderhandelt over het salaris, is een geldwolf. Een vrouw die carrière maakt, wordt gezien als hard, dat een man carrière maakt, vinden we heel normaal. 

Tijdens Wereldmeisjesdag laten meisjes en jonge vrouwen overal ter wereld hun stem horen en vertellen zij hun verhaal. Maar het gaat er juist om dat zij 365 dagen per jaar hun stem kunnen laten horen, en dat zij dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als jongens. En dat meisjes overal ter wereld veilig zijn. Daar zijn wij, de volwassen mensen, verantwoordelijk voor. Zoals we ook verantwoordelijk zijn voor een tolerante, accepterende samenleving, waar iedereen zichzelf mag zijn.  

Daarom wens ik iedereen 365 dagen per jaar Coming out day en Wereldmeisjesdag!