Column | Geen pilletje
Misschien heeft u het in de krant gelezen: vorige week donderdag heb ik de gemeenteraad verteld dat er vorig jaar tijdens Mysteryland maar liefst 11 (elf!) kilo pillen in beslag is genomen. En terwijl Mysteryland 2023 alweer voor de deur staat, is het Openbaar Ministerie nog steeds bezig met de afronding van de aanhoudingen van augustus 2022.
Natuurlijk weet ik dat er al sinds jaar en dag pillen en andere drugs gebruikt worden op festivals en dancefeesten. Maar het lijkt steeds normaler te worden, onder een steeds grotere groep. Ook bij mensen van wie je het niet zou verwachten: er was zelfs een medicus onder de mensen van wie pillen in beslag werden genomen. Men haalt z’n schouders op en denkt: ‘ach, moet toch kunnen?’
De burgemeesters in ons land zetten zich in tegen ondermijning en criminaliteit. Wat heeft dat er nu mee te maken, zie ik u denken. Ik kan u vertellen: het heeft er álles mee te maken. Want dat pilletje wat we zo normaal zijn gaan vinden, of dat lijntje waar we wat losser van worden: daar gaat een lange route van criminaliteit, gewetenloosheid en wreedheid aan vooraf.
In de wereld waarin deze drugs geproduceerd en vervoerd worden, is sprake van machtsmisbruik, intimidatie, bedreiging, mishandeling en mensenhandel. Kwetsbare mensen en jongeren worden onder druk gezet om mee te werken. Het zou zomaar uw kind kunnen zijn die overgehaald wordt om drugs uit de containers in de Rotterdamse haven te halen. Of dat uw aardige buurman onder zware bedreiging een deur openhoudt op Schiphol. En wat dacht u van drugsafval dat gedumpt wordt, of een drugslaboratorium in uw buurt?
Dus nee: een pilletje, een lijntje: het kan écht niet. Praat er daarom over: met elkaar en met uw kinderen.