Column | Ga stemmen

14 maart 2023
Column burgemeester

Woensdag 15 maart is het zover: verkiezingsdag! Dit jaar zijn de Provinciale Staten en de waterschapsbesturen aan de beurt. U mag dus twee keer stemmen. Bovendien telt uw stem voor de Provinciale Staten dubbel, want eind mei kiezen de provinciebesturen de leden van de Eerste Kamer.

Wie mij een beetje kent, weet hoe belangrijk ik de verkiezingen vind. Verkiezingen: dat is het feest van de democratie. In onze huidige samenleving hebben we inmiddels veel mogelijkheden om mee te praten en mee te beslissen. Maar tijdens de verkiezingen heeft u de ultieme mogelijkheid om uw stem te laten gelden.  

Denkt u dat uw stem er niet toe doet? Dat het niet uitmaakt of u wel of niet gaat stemmen? Laat mij u dan dit vertellen: hoe lager de opkomst, hoe groter de kans dat slechts een klein groepje mensen de dienst uit gaat maken. En hoe groter de kans dat dat kleine groepje mensen slechts een minderheid vertegenwoordigt. Alleen daarom al is het belangrijk dat u gebruikmaakt van het zo zwaarbevochten stemrecht.  

En daarom doe ik hier een oproep: een oproep om te gaan stemmen. Dat kan de hele dag, van 7.30 uur tot 21.00 uur in een van de bijna honderd stembureaus in Haarlemmermeer. Bijna alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk, in alle stembureaus is een loep met licht aanwezig en kunt u hulp vragen als u slechtziend bent. Iedereen moet kunnen stemmen, daarom is er ook een prikkelvrij stembureau voor mensen die een rustige omgeving nodig hebben.  

Het mooie van een democratie is dat er ruimte is voor verschillende ideeën. Ik hoop dat we daar allemaal gebruik van maken.