Column | Fatbikes

03 oktober 2023
Column burgemeester

In mijn schaarse vrije tijd stap ik graag op de fiets. Zeker nu we de laatste dagen zo verwend zijn met heerlijk nazomers weer. Ik geniet echt met volle teugen van onze prachtige gemeente. De afwisseling van stedelijk gebied, dorpen en het weidse platteland, de oude en nieuwe polder is echt uniek.

Maar de laatste tijd kom ik steeds vaker hele snelle fietsers tegen op het fietspad. Waaronder jonge kinderen, soms net 12, die op fatbikes rijden.

In Nederland mag men vanaf 16 jaar op een (snor)scooter rijden. En u heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Een snorscooter mag 25 km per uur, een scooter 40 km per uur. Dat geldt ook voor de speedpedelec. Bovendien moet je een helm op.

Lieve ouders in Haarlemmermeer, ik wil u wat vragen. Als u het bovenstaande over een bromfietsrijbewijs en helmplicht leest, wat vindt u er dan van dat uw kind of kinderen die jonger zijn dan 16 op een fatbike rijden? Vindt u dat veilig? Veilig voor uw kind en veilig voor de andere gebruikers van het fietspad? Kinderen kunnen vaak nog niet goed de verkeerssituatie inschatten en het aantal ongelukken met fatbikes neemt toe.

Zo’n fatbike ziet er stoer uit. En als ‘iedereen’ in de klas een fatbike heeft, tja, dan moet uw kind natuurlijk ook zo’n fiets. Maar denk, voordat u zo’n fiets voor uw kind aanschaft, vooral aan de veiligheid van uw kind en die van de andere weggebruikers. Want niemand wil wakker worden in een ziekenhuis.